Wykonanie
Odebrałam dziś prezent, który Paweł otrzymał od Ani z bloga Mulinowe MisiePaweł zapoznał się już przez Skype ze swoimi nowymi Przyjaciółmi i zgodnie z życzeniem Ani nadał im imiona.Miś został nazwany Stanisławem na cześć Stanisława Barei, reżysera kultowej komedii.Wielbłąd zaś otrzymał imię Mel - jako zdrobnienie od "Camel" .Dopóki Paweł nie otrzyma wszystkich stosownych papierów niezbędnych do mojego wyjazdu do Arabii Saudyjskiej, Mel i Stasio będą zwiedzać Polskę.Dziś udały się w swoją pierwszą podróż do "
Paprykowego Świata" gdyż na obiad zaplanowałam pikantną faszerowaną
paprykę :)Składniki4
papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze)1 mała
papryczka chili drobno posiekana500 g
mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z
indyka)1 duża
cebula pokrojona w drobną kostkę1 całe
jajo2-3 łyżki stołowe
bułki tartejolej do podsmażenia
cebuli1 litr
przecieru pomidorowegosól,
pieprz,
cukier i
sos sojowy do smakuewentualnie 4 plasterki kie łbasy chorizioPrzygotowanie Odciać ogonki
papryki i wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia
papryki po napełnieniu farszem. Drobno posiekaną
cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do
mięsa mielonego. Przyprawić
mięso solą i
pieprzem i dokładnie wymieszać z
cebulą. Dodać jako,
bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane
chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić
papryki farszem, ugniatając go w środku
papryk małą łyżeczką. Zakryć ogonkami i ewentualnie plasterkiem chorizio i ułożyć pionowo w rondlu. Dodać
przecier pomidorowy (jeśli jest zbyt gęsty podlać odrobiną
wody lub
bulionu mięsnego), tak aby zakrywał całkowicie
papryki. Gotować na niewielkim ogniu około godziny. Wam życzymy smacznego,Ani serdecznie dziękujemy za wspaniały prezenta Was zachęcamy do odwidzenia Jej bloga i zamówienia sobie Małego Mulinowego PrzyjacielaBlog Mulinowe Misie znajdziecie tutaj