ßßß
Polecam filmik jak zrobić najzwyklejsze kotlety mielone:Wracając do moich trzech wersji:Jedna z nich jest dietetyczna, zrobiona na grillu na patyku, z suszonymi pomidorami, bazylią i chilli.Drugi rodzaj to mielone z ogórkiem kiszonym z patelni.Trzeci typ jest najprostszy - doprawione świeżym rozmarynem, który diametralnie zmienia ich smak.Zapytałam M. które najlepsze, powiedział, że nie wie. Wszystkie są pyszne. Po chwili M. powiedział "a mogę dokładkę tych kotletów? Tylko tak po jednym z każdego rodzaju?". To dowód na to, że mówił prawdę - nie potrafił wybrać najlepszego, bo wszystkie są najlepsze:)Więc zaczynamy! Potrzebujemy:0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)pół średniej cebulipół ogórka kiszonego1 suszony pomidor1/4 bułkibułkę tartąsól, pieprzchilliświeża bazylia, świeży rozmarynpatyki do szaszłyków1 jajko
Cebulkę drobno kroimy i przysmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko i dokładamy namoczoną bułkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Mięso mielone dzielimy na trzy części i przekładamy do miseczek. Do jednej dokładamy pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, do drugiej pokrojonego pomidora suszonego, bazylię i szczyptę chilli, a do trzeciej 4 listki świeżego rozmarynu, posiekane.
Wersję z pomidorem suszonym nakładamy na patyki ściskając palcami żeby się przykleiło i obtaczamy w bułce tartej. Grillujemy do zarumienienia z każdej strony.
Z dwóch pozostałych wersji formujemy kulki, spłaszczamy lekko, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni.U mnie podane z sosem słodko-kwaśnym i ryżem - idealny zestaw. Polecam ten przepis każdemu, komu się znudziły zwykłe mielone;)