ßßß
Składniki:6 kromek czerstwego chleba, namoczonych w mleku lub w wodzi i lekko odciśniętych500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)1 jajko1 cebula1/2 łyżki masła2 ząbki czosnku8 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)3 łyżki bułki tartej3 łyżeczki czerwonego pesto (można zastąpić przecierem pomidorowym, choć to nie to samo)2 łyżeczki przecieru pomidorowego1 łyżka posiekanej natki pietruszkikilka listów bazyliiduża szczypta chiliduża szczypta słodkiej papryki, najlepiej wędzonejsól i pieprz do smakuodrobina oleju i bułki tartej do formyMięso mielone (zakładam, że takie kupicie) mielimy jeszcze raz razem z przygotowanym chlebem (namoczonym wcześniej i odciśniętym). Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle do miękkości. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii drobno siekamy.
Do zmielonego mięsa i chleba dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy gładką masę.Formę smarujemy lekko olejem, najlepiej za pomocą nawilżonego nim ręcznika papierowego, i lekko obsypujemy bułkę tartą. Łyżką nakładamy masę aż po sam brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch.Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut.
Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba i kapusty pozostałej po gotowaniu gołąbków jako pasztet warzywny
Przepis bierze udział w akcjioraz w akcji