ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad!

Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad!

nazwa

Wykonanie

Chrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale uwierzcie mi jeśli bedziecie trzymać się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana.
Ja swoją kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku obłędna!
SKŁADNIKI:
- pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu lub ekologiczną)
- 2 chlusty wina lekko musującego z polskich winogron (możesz użyć też czerwone wytrawne)
- 1/2 pomarańczy soczystej i dojrzałej, słodkiej w smaku
- sok z 1/2 pomarańczy
- kilka gałązek rozmarynu
- oliwa z oliwek (6-8 łyżek)
- ocet balsamiczny z Modemy (5 łyżek)
- 3 łyżki miodu naturalnego
- sól, świeżo zmielony pieprz
Filety z piersi kaczki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem. Skórę natnij nożem, ukośnie. Uważaj aby nie naciąć mięsa.
Mięso zamarynuj w oliwie, occie i miodzie przez 3 godziny.
Na GORĄCEJ patelni, skórą do dołu, smażymy kaczkę. Tłuszcz częściowo powinien się łądnie wytopić, skórka pięknie zarumienić. Kaczkę przekładamy na drugą stronę i smażymy około 4-5 minut.
Mięso podlewamy winem, sokiem i dodajemy przyprawy. Dusimy około 8 minut. Aż sos mocno się zredukuje. Powinno go ubyć co najmniej 60- 70%. Pozostanie sama esencja i smak, to co potrzebujemy. Kaczkę wykładamy na talerz i ukośnie kroimy, polewamy sosem.
Podajemy z konfiturą z żurawiny.
Kaczkę możemy jeść na gorąco i na zimno!
Smacznego!
Dajcie znać co sądzicie o takiej propozycji?
Buziaki! Pięknego dnia!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/12/chrupiaca-kaczka-z-zurawina-swiateczny.html