Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i mięciutką
kaczkę duszoną w jabłkach, z
sokiem z
pomarańczy i listkami
rozmarynu. Kiedyś nie lubiłam przygotowywać
kaczki, bo nie zawsze mi wychodziła tak jakbym sobie tego życzyła, ale nauka nie idzie w las, i metodą prób i błędów, jak i dużej
dawki lektury, nauczyłam się przygotowywać
kaczkę tak aby była mięciutka i chrupiąca zarazem.Pierwsza ważna zasada, którą podkreślał Michael Moran w programie MasterChef,
kaczkę zawsze kładziemy na gorącą patelnie skórką do powierzchni patelni tak aby poprzez kondensacje (czyli zagęszczenie) składników i aromatów w
mięsie zostało najwięcej smaku, a ze skórki wytopiła się odpowiednia ilość tłuszczu. Skórka pozostanie chrupiąca.Druga ważna rzecz,
kaczka wiejska, wymaga dość długie procesu obróbki, aby
mięso zmiękło, cechą charakterystyczną jest "skurczona" skórka na udku
kaczki. Kość się całkowicie odsłoni.
Mięso jak wbijecie patyczek musi być mięciutkie, nie może się wylewać też żadna krew.Ponadto
kaczka lubi takie
przyprawy jak
rozmaryn,
czosnek,
owoce takie jak:
cytryna,
pomarańcz,
jabłko, i
wino, ja używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i
wina z
polskich winogron lekko różowego.Do
kaczki też warto dodać dodatki w postaci
miodu, czy
octu.Macie jakieś swoje patenty na przygotowanie kaczki?Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 2 udka
kaczki wiejskiej- 2- 3
jabłka kwaskowate- sok z 1/2
cytryny- sok z 1/2
pomarańczy- listki świeżego
rozmarynu- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 2 łyżeczki
miodu-
przyprawa do
kaczki (ja swoją kupuję u starszej Pani na ryneczku i jest niepowtarzalna!)- łyżeczka
octu-
wino z
polskich winogron lekko musująceWYKONANIE:
Kaczkę natrzyj
przyprawą i
oliwą z oliwek. Skórę
kaczki natnij wzdłuż, ale tak aby nie uszkodzić
mięsa.
Kaczkę smażymy na gorącej patelni skórą do dna. Na złoty kolor, obracamy na drugą stronę.Dodajemy pokrojone w ósemki
jabłka i
rozmaryn.Dodajemy
sok z cytryny,
pomarańczy i
wino, redukujemy sos (czyli dusimy na małym ogniu aby
wino odparowało).
Kaczkę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez godzinę.Co jakiś czas pamiętaj aby
kaczkę obracać.Podajemy gorącą, z jabłuszkami, polaną sosem z patelni.
życzę Wam Smacznego!Buziaki!