ßßß Cookit - przepis na Surówka z marchwi - czy robisz ją dobrze?

Surówka z marchwi - czy robisz ją dobrze?

nazwa

Wykonanie

Warto wiedzieć, że tym, co w marchwi najzdrowsze jest witamina A. Problem z nią taki, że jest rozpuszczalna w tłuszczach, i razem z tłuszczem należy ją przyjmować. Raczej nie smarujemy marchewek masłem przed podaniem, a szkoda :) Ja polecam surówkę z dodatkiem oliwy. Niewiele jej wystarczy, by wydobyć to, co w marchwi najlepsze.
Potrzebujesz:
4 średniej wielkości marchewki (użyłam młodych)
1 średnie jabłko, raczej słodkie, może być słodko kwaśne
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 1/3 części cytryny
opcjonalnie, jeśli trafi nam się kwaśne jabłko możemy dosłodzić łyżeczką cukru.
Przygotowanie:
marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy oliwę i sok, dokładnie mieszamy. Gotowe!
Surówka oprócz tego, ze jest zdrowa i pyszna, to jeszcze ma wspaniały aromat. Od razu ma się ochotę zjeść.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2013/08/surowka-z-marchwi-czy-robisz-ja-dobrze.html