Jeżeli lubicie dodatek owoców do obiadu czy też mięsa to ten przepis jest dla Was. Delikatny kwaskowy smak pomarańczy idealnie komponuje się ze słodkością miodu dzięki czemumięso jest bardzo delikatne, niezwykle aromatyczne i fajnie chrupiące. Danie jest bardzo oryginalne dzięki połączeniu kilku nut smakowych.Serdecznie polecam ;)Składniki:8 pałek kurczaka3 łyżki miodupieprz do oprószeniasól do oprószenia2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżki oliwy z oliwekpół pomarańczyWykonanie: Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę.Sos:150 g żurawiny50 g wiśni0,75 ml bulionu1,5 łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie sosu: Suszoną żurawinę, wiśnie oraz wyciśnięty sok z pomarańczy przełożyć do garnuszka i zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Całość gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie garnuszek zdjąć z ognia i zblendować. Do zblendowanego sosu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i zagotować.Mięso podawać z ciepłym sosem.Smacznego ;)