ßßß Cookit - przepis na Ciasto na niedzielę. Szarlotka królewska

Ciasto na niedzielę. Szarlotka królewska

nazwa

Wykonanie

Taka szarlotka na delikatnym biszkopcie, przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień.
Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego bardzo lubię je przygotowywać.
Unikasz ciast z powodu nietolerancji glutenu? Upiecz szarlotkę na jaglanym spodzie - to wersja bezglutenowa tego bardzo lubianego ciasta.
Przepyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną
czas przygotowania: 40 minut + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia
składniki:
BISZKOPT - 5 średnich jajek
100 g zwykłego, drobnego cukru
100 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżeczki soku z cytryny
MASA JABŁKOWA - 2 słoiki jabłek prażonych poj. 0,9 l
1 op. galaretki cytrynowej w proszku (takiej na 0,5l wody)
MASA ŚMIETANOWA - 650 ml śmietanki kremówki 30%
1 op. galaretki cytrynowej w proszku
2-3 łyżki cukru pudru
do posypania wierzchu: 30-50 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić szarlotkę królewską?
BISZKOPT - jajka wybiłam do miski, dodałam sól i zaczęłam ubijać. Kiedy się spieniły dosypałam cukier i ubijałam na najwyższych obrotach miksera przez kilkanaście minut aż masa była kremowa, bardzo gęsta i prawie sztywna. Zmniejszyłam obroty do minimum i dalej ubijając dosypywałam partiami przesianą mąkę. Na koniec dodałam skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny oraz sok cytrynowy.
Ciasto wylałam do naszykowanej formy (23x34cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekłam 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam biszkopt w formie aż ostygł i dopiero wtedy okroiłam brzegi i wyjęłam ciasto. Po oderwaniu papieru ciasto przełożyłam z powrotem do tej samej formy.
MASA JABŁKOWA - jabłka udusiłam jesienią dodając do nich tylko niewielką ilość cukru, do smaku, i trochę soku cytrynowego. Teraz wystarczyło, że wyjęłam je ze słoików do rondla i powoli zagotowałam - ostrożnie żeby nic się nie przypaliło. Do gorących jabłek wsypałam suchą galaretkę i wymieszałam bardzo dokładnie żeby się rozpuściła. Ostudziłam a zimne wyłożyłam na biszkoptowy spód. Wyrównałam wierzch.
MASA ŚMIETANOWA - galaretkę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody, ostudziłam. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubiłam z dodatkiem cukru pudru. Kiedy była już sztywna nie przerywając ubijania powoli dolewałam ostudzoną galaretkę. Masę śmietanową wyłożyłam na jabłka i odstawiłam ciasto do lodówki na całą noc.
Przed podaniem wierzch posypałam drobno startą gorzką czekoladą.
Jeśli nie macie gotowych jabłuszek w słoikach uduście ok. 1,5 kg obranych i pokrojonych drobno jabłek dodając tylko niewielką ilość wody, trochę cukru i soku cytrynowego do smaku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/12/ciasto-na-niedziele-szarlotka-krolewska.html