Wykonanie
Najczęściej gotuję zgodnie z
porami roku. Jednak w takie paskudnie szare i deszczowe dni mam ochotę na nieco przekory i przygotowuję potrawę letnia oraz bardzo kolorową.Nie trzeba chyba nikogo przekonywać jak pysznie smakują:
feta,
pomidory i
papryka skropione
cytryną i
oliwą. Taką
sałatkę lubię o każdej
porze roku;)
Sałatkę podaje się z grzanką lub
bagietką.
Składniki na 1 talerz:2 plastry
sera fetagarść
pomidorków koktajlowych1/2
ogórka szklarniowego1 mała
zielona paprykakilka plastrów
czerwonej cebuli1/2 łyżeczki
suszonego oreganosól i
pieprz do smaku
sok z cytryny i
oliwa extra vergine do skropienia sałatki - w dowolnej ilościPrzygotowanie:Warzywa umyć,
pomidory przekroić na pół, z
papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
Ogórka częściowo obrać ze skóry (pozostawić nieco skórki), pokroić w kostkę. Jeśli
ogórek będzie miał dużo nasion i będzie wodnisty, to należy je odkroić.
Cebulę obrać, odkroić kilka plastrów i podzielić je na mniejsze części.Pokrojone warzywa ułożyć na głębokim talerzu, oprószyć
solą,
pieprzem i
oregano.Na warzywach ułożyć plastry
fety, posypać
oregano.
Sałatkę skropić
sokiem z cytryny i
oliwą.Po ułożeniu
fety nie
miesza się sałatki przed podaniem, ponieważ
ser ,,rozmaże się" po warzywach i
sałatka będzie nieapetycznie wyglądać.Smacznego