Wykonanie
Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka
jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję.
SKŁADNIKI:35 dag
maku ( suchy)ok 2 szklanki
cukru kryształ8
jajek25 dag
masła80 dag
jabłek8 łyżek
kaszy mannej1
cukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaolejek arakowy do ciast
bakalie do środka ( typu: posiekane
orzechy włoskie,
rodzynki,
migdały)Na wierzch:
wiórki kokosoweczekoladaWYKONANIE
Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min.Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku.
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy
masło i dalej ucieramy.Wsypujemy
mak,
kaszę manną,
proszek do pieczenia,
jabłka,
bakalie, olejek i ucieramy.Na koniec dodajemy ubitą pianę z
białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia.Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.Pieczemy ok. 1 godz.Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze
czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.