Wykonanie
Ciekawa propozycja wśród zalewu
strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki
jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów
maku - ciasto idealne :)
Składniki (tortownica o śr. 30 cm):- 500 g mielonego
maku*- 3/4 szklanki
cukru-
cukier waniliowy- 5 małych
jajek (4 duże)- 3 duże, starte grubo
jabłka (4 małe)- 6 łyżek
kaszy manny- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 100 g lekko roztopionego, letniego
masła- duża garść sparzonych
rodzynek ( lub innych
bakalii)-
skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek)-
zapach rumowy (kilka kropel)-
wiórki kokosowe do ozdoby-
orzechy laskowe do ozdobyPolewa:- 2 łyżki
kakao- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
wodyUbić pianę z
białek. W osobnej misce
żółtka utrzeć z
cukrami, dodać zmielony
mak, wymieszać, dodać
kaszkę,
proszek do pieczenia, starte
jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone
masło,
rodzynki,
skórkę pomarańczową,
zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z
białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić
orzechami laskowymi.*Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami
mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego
wodą, trochę ponad poziom
maku. Następnie należy go zmielić (najlepiej dwukrotnie).