Wykonanie
Makowiec bez ciasta jest banalnie prosty! Dodatkowo to ciasto ma mniej kalorii niż tradycyjny i jest niezwykle pyszne! Jest słodki, pachnie
rumem,
makiem,
bakaliami i świętami. To lekko zmodyfikowane nadzienie do tradycyjnego makowca. Zapieka się samo, bez udziału żadnego ciasta.Jest to idealne ciasto zarówno na święta, jak i przyjęcie, czy deser. Do makowca możemy dodać nasze ulubione
bakalie, np.
rodzynki,
suszone śliwki,
migdały,
orzechy i tak dalej.. :)Dzień przed wykonaniem ciasta
mak zalewamy wrzątkiem, odlewamy
wodę, zalewamy drugi raz i zostawiamy na noc/lub kilka godzin. Rano odsączamy
mak na sitku i mielimy dwa lub nawet trzy
razy. Dzięki temu nasze ciasto będzie jeszcze lepsze!Składniki:500 gramów zmielonego mielonego
mak u3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy4 duże
jajka3 duże, starte grubo
jabłka6 łyżek
kaszy manny2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 gramów roztopionego, letniego
masładuża garść sparzonych
bakalii (
rodzynki lub inne)
skórka pomarańczowa (kilka łyżeczek)
zapach rumowy (kilka kropel)Składniki na polewę:2 łyżki
kakao2 łyżki
cukru2 łyżki
masła2 łyżki
wodySkładniki do ozdoby:
wiórki kokosowe lub inne ozdoby, według upodobańSposób przygotowania:Ubijamy pianę z
białek.W osobnej misce utrzeć
żółtka z
cukrami.Do utartych
żółtek dodajemy zmielony
mak i mieszamy.Do wymieszanych składników dodajemy:
kaszę,
proszek do pieczenia, starte
jabłka i znowu mieszamy.Dodajemy przestudzone
masło,
bakalie,
skórkę pomarańczową i
zapach rumowy.Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z
białek.Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 220 stopni Celsjusza (lub 200 stopni z termoobiegiem).Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.Jak zrobić polewę? To bardzo proste!Wszystkie składniki na polewę musimy wymieszać, podgrzać w małym garnuszku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągnie lejącą się konsystencję. Polewa gotowa!Polewamy ciasto i obsypujemy wiórkami kokosowymi :)Odstawiamy do ostygnięcia.Makowiec bez ciasta gotowy. Smacznego!