ßßß Cookit - przepis na Makowiec bez ciasta

Makowiec bez ciasta

nazwa

Wykonanie

Makowiec bez ciasta jest banalnie prosty! Dodatkowo to ciasto ma mniej kalorii niż tradycyjny i jest niezwykle pyszne! Jest słodki, pachnie rumem, makiem, bakaliami i świętami. To lekko zmodyfikowane nadzienie do tradycyjnego makowca. Zapieka się samo, bez udziału żadnego ciasta.
Jest to idealne ciasto zarówno na święta, jak i przyjęcie, czy deser. Do makowca możemy dodać nasze ulubione bakalie, np. rodzynki, suszone śliwki, migdały, orzechy i tak dalej.. :)
Dzień przed wykonaniem ciasta mak zalewamy wrzątkiem, odlewamy wodę, zalewamy drugi raz i zostawiamy na noc/lub kilka godzin. Rano odsączamy mak na sitku i mielimy dwa lub nawet trzy razy. Dzięki temu nasze ciasto będzie jeszcze lepsze!
Składniki:
500 gramów zmielonego mielonego mak u
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 duże jajka
3 duże, starte grubo jabłka
6 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gramów roztopionego, letniego masła
duża garść sparzonych bakalii (rodzynki lub inne)
skórka pomarańczowa (kilka łyżeczek)
zapach rumowy (kilka kropel)
Składniki na polewę:
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki wody
Składniki do ozdoby:
wiórki kokosowe lub inne ozdoby, według upodobań
Sposób przygotowania:
Ubijamy pianę z białek.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrami.
Do utartych żółtek dodajemy zmielony mak i mieszamy.
Do wymieszanych składników dodajemy: kaszę, proszek do pieczenia, starte jabłka i znowu mieszamy.
Dodajemy przestudzone masło, bakalie, skórkę pomarańczową i zapach rumowy.
Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 220 stopni Celsjusza (lub 200 stopni z termoobiegiem).
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Jak zrobić polewę? To bardzo proste!
Wszystkie składniki na polewę musimy wymieszać, podgrzać w małym garnuszku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągnie lejącą się konsystencję. Polewa gotowa!
Polewamy ciasto i obsypujemy wiórkami kokosowymi :)
Odstawiamy do ostygnięcia.
Makowiec bez ciasta gotowy. Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/makowiec-bez-ciasta