ßßß Cookit - przepis na Makowiec z jabłkami bez mąki

Makowiec z jabłkami bez mąki

nazwa

Wykonanie

To jedno z moich ulubionych ciast Świątecznych. Bardzo wilgotny ,aromatyczny z grubą warstwą polewy czekoladowej makowiec. Nie potrzebuje spodu z ciasta., ba nawet nie jest mu potrzebna mąka. Smakuje pysznie, najlepiej,żeby po upieczeniu miała czas aby "dojrzeć" 2-3 dni. Polecam bardzo.
8 jajek,
200 g masła,
1 szklanka cukru,
300 g suchego mielonego maku,
4 duże jabłka jabłek,
szklanka kaszy manny,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
garść rodzynek,
garść grubo posiekanych orzechów włoskich ( można pominąć)
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
ew inne drobno posiekane bakalie
Polewa
15 dag masła
1-2 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki wody
Mak przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,najczęściej należy go po prostu na chwilę zalać wrzątkiem( nie wymaga już mielenia). Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie partiami mak. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz , starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na koniec dodać bakalie .
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Piec w 175 stopniach ok. 1 godzinę
Przygotować polewę, w rondelku umieścić wszystkie składniki i ciągle mieszając podgrzewać ,aż powstanie gładka lśniąca masa Po ostudzeniu polac przygotowana polewą
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/12/makowiec-z-jabkami-bez-maki.html