Wykonanie
To jedno z moich ulubionych ciast Świątecznych. Bardzo wilgotny ,aromatyczny z grubą warstwą
polewy czekoladowej makowiec. Nie potrzebuje
spodu z ciasta., ba nawet nie jest mu potrzebna
mąka. Smakuje pysznie, najlepiej,żeby po upieczeniu miała czas aby "dojrzeć" 2-3 dni. Polecam bardzo.8
jajek,200 g
masła,1 szklanka
cukru,300 g suchego mielonego
maku,4 duże
jabłka jabłek,szklanka
kaszy manny,1 opakowanie
cukru wanilinowego,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,garść
rodzynek,garść grubo posiekanych
orzechów włoskich ( można pominąć)1-2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejew inne drobno posiekane
bakaliePolewa15 dag
masła1-2 łyżki
cukru2 łyżki ciemnego
kakao2-3 łyżki
wodyMak przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,najczęściej należy go po prostu na chwilę zalać wrzątkiem( nie wymaga już mielenia). Odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę. Miksując, dodawać po jednym
żółtku, a następnie partiami
mak. Dodać
kaszę mannę,
proszek do pieczenia oraz , starte na tarce o dużych oczkach
jabłka.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na koniec dodać
bakalie .Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.Piec w 175 stopniach ok. 1 godzinęPrzygotować polewę, w rondelku umieścić wszystkie składniki i ciągle mieszając podgrzewać ,aż powstanie gładka lśniąca masa Po ostudzeniu polac przygotowana polewą