Wykonanie
Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm
Składniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże
jabłka4
jajka9 łyżek
kaszy manny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasło do wysmarowania blaszki
Bułka do obsypania blaszkiOpcjonalne dodatki:
CukierBakalie (
rodzynki,
orzechy włoskie,
migdały itp.)
Lukier:1 szklanka
cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte
jabłka odsączamy. Masę
makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte
jabłka,
kaszę manną,
proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne
bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy
cukier). Następnie oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Ubite
białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie łączymy
cukier puder z wrzątkiem i nakładamy powstały
lukier na wierzch ciasta.