ßßß
Przyprawy:1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego1/2 łyżeczki soli ziołowej1/2 łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania:Wątróbkę umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby była zakryta. Gotować na średnim ogniu od momentu zagotowania 25-30 minut, wyjąć z wody i przestudzić. W międzyczasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i zeszklić na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać.
Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i razem z jajkami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawić, majonezem, olejem lnianym, pieprzem, gałką i przecisniętym przez praskę czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko oliwki, papryczkę i posiekaną natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic solą. Ilośc soli jest umowna i zależy od naszego gustu, oliwki tez sa przecież słone.
Pastę po zrobieniu przechowywać w zamkniętym pojemniczku, aby nie przeszła zapachami z lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa:Pasta z awokado i sera fetaPasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokadoDomowy pasztet