Wykonanie
Na targu warzywnym wypatrzyłam ostatnie w tym sezonie, polskie podłużne
papryki. Były tak kolorowe, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić kilku. Z takiej
papryki najchętniej gotuję leczo w wersji wegetariańskiej.W proponowanym przepisie nie podaję dokładnie ilości użytych przypraw, stopień ostrości leczo zależy od indywidualnych upodobań.
Składniki:3 duże, podłużne
papryki3 średnie
cebule3 ząbki
czosnku200 ml
przecieru pomidorowego (użyłam przecier Podravka)kilka listków
natki pietruszki1 łyżka
olejudo przyprawienia:
sólpapryka słodka w proszku
pieprz czarnypłatki chiliPrzygotowanie:
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na
oleju.Dodać
paprykę pokrojoną w szerokie paski.Gdy
papryka będzie lekko podsmażona, dodać
przecier pomidorowy.Zmniejszyć grzanie pod garnkiem, dusić warzywa pod przykryciem, do miękkości. Należy pilnować, aby
papryka nie rozgotowała się.Pod koniec gotowania dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawić do smaku. Gotować jeszcze 3 minuty.Smacznego