ßßß Cookit - przepis na Leczo

Leczo

nazwa

Wykonanie

Na targu warzywnym wypatrzyłam ostatnie w tym sezonie, polskie podłużne papryki. Były tak kolorowe, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić kilku. Z takiej papryki najchętniej gotuję leczo w wersji wegetariańskiej.
W proponowanym przepisie nie podaję dokładnie ilości użytych przypraw, stopień ostrości leczo zależy od indywidualnych upodobań.
Składniki:
3 duże, podłużne papryki
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
200 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecier Podravka)
kilka listków natki pietruszki
1 łyżka oleju
do przyprawienia:
sól
papryka słodka w proszku
pieprz czarny
płatki chili
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju.
Dodać paprykę pokrojoną w szerokie paski.
Gdy papryka będzie lekko podsmażona, dodać przecier pomidorowy.
Zmniejszyć grzanie pod garnkiem, dusić warzywa pod przykryciem, do miękkości. Należy pilnować, aby papryka nie rozgotowała się.
Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawić do smaku. Gotować jeszcze 3 minuty.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/leczo.html