ßßß Cookit - przepis na Pikantny sos pomidorowo - paprykowy

Pikantny sos pomidorowo - paprykowy

nazwa

Wykonanie

Na rynku jest wiele gotowych past i sosów jednak taki domowej roboty dodatek do różnych potraw jest niezastąpiony i zwykle zdrowszy. Przede wszystkim nie zawiera konserwantów. Sos, który prezentuję dzisiaj może stanowić dodatek do: kiełbasek , pieczeni i mięs z rusztu oraz rożna, zapiekanek, jajek, serów, kanapek i innych zimnych przekąsek. Łyżeczka lub dwie tego sosu dodana do zupy nada jej aromatu i niepowtarzalnego smaku. Przepis na pieczone ziemniaczki, które można maczać w sosie i chrupać jako przekąskę znajdziecie na innym sympatycznym blogu .
Składniki:
- 2 papryki ( czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta),
- 4 ząbki czosnku,
- 200 g przecieru pomidorowego,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka wytrawnego, białego wina,
- 1 łyżka octu z białego wina,
- szczypta chili w proszku ( w zależności od tego ile chili dodamy uzyskamy sos łagodny lub bardziej ostry),
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
- 2 płaskie łyżeczki cukru,
- olej,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób wykonania:
paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę,
obieramy cebulę i kroimy w piórka lub kostkę, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę oraz czosnek dodajemy paprykę i smażymy aż cebula zmięknie,
następnie wlewamy przecier pomidorowy, wino, ocet, doprawiamy solą, pieprzem, papryka słodką, cukrem i szczyptą chili,
gotujemy pod przykrycie około 10-15 min,
całość miksujemy i posypujemy natką pietruszki.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/03/Pikantny-sos-pomidorowo-paprykowy.html