Wykonanie
Na rynku jest wiele gotowych past i
sosów jednak taki domowej roboty dodatek do różnych potraw jest niezastąpiony i zwykle zdrowszy. Przede wszystkim nie zawiera konserwantów. Sos, który prezentuję dzisiaj może stanowić dodatek do: kiełbasek , pieczeni i
mięs z rusztu oraz rożna, zapiekanek,
jajek,
serów, kanapek i innych zimnych przekąsek. Łyżeczka lub dwie tego sosu dodana do zupy nada jej aromatu i niepowtarzalnego smaku. Przepis na pieczone ziemniaczki, które można maczać w sosie i chrupać jako przekąskę znajdziecie na innym sympatycznym blogu .
Składniki:- 2
papryki ( czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta),- 4 ząbki
czosnku,- 200 g
przecieru pomidorowego,- 1 duża
cebula,- 1 łyżka wytrawnego,
białego wina,- 1 łyżka
octu z
białego wina,- szczypta
chili w proszku ( w zależności od tego ile
chili dodamy uzyskamy sos łagodny lub bardziej ostry),- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej
papryki,- 2 płaskie łyżeczki
cukru,-
olej,-
sól i
pieprz do smaku,- posiekana
natka pietruszki.Sposób wykonania:
paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę,obieramy
cebulę i kroimy w piórka lub kostkę, na rozgrzanym
oleju smażymy
cebulę oraz
czosnek dodajemy
paprykę i smażymy aż
cebula zmięknie,następnie wlewamy
przecier pomidorowy,
wino,
ocet, doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryka słodką,
cukrem i szczyptą
chili,gotujemy pod przykrycie około 10-15 min,całość miksujemy i posypujemy
natką pietruszki.