Wykonanie
Krokiety z
mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje
mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego niestety trochę czasochłonne ale przecież w międzyczasie można przygotować barszcz czerwony.Składniki na ok 20 szt. :--- Składniki na farsz :1 kg ćwiartki
kurczaka1,5 kg
karkówki LUB 1,2 kg
łopatki wieprzowej + 2 surowe
golonkakilka
liści laurowych,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty2-3 ząbki
czosnkuwłoszczyznasól,
pieprz2
jajka1 duża
bułkamasło klarowane--- Składniki na naleśniki :1,5 szklanki
mleka2 szklanki
mąki pszennejwoda2
jajkasóloliwaPrzygotowanie :
Mięsa oczyść. Ćwiartki z
kurczaka w całości a
wieprzowinę pokrojoną w ok 5 cm kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj
liście laurowe, ziele,
czosnek,
włoszczyznę,
pieprz ziarnisty, zalej
wodą i zagotuj. Gotuj tak długo aż
mięso wieprzowe zmięknie.W
między czasie przygotuj naleśniki. Zmieszaj
mleko,
mąkę,
jajka mikserem dolewając po trochu
wody aby konsystencja masy była bardzo płynna. Dopraw do smaku
solą. Smaż tylko z 1 strony na mocno rozgrzanej wysmarowanej
oliwą.// Dlaczego ciasto ma być bardzo płynne ? - Bo naleśniki muszą być cienkie dlatego ciasto musi się rozlewać na rozgrzanej patelni.Wracamy do farszu. Ugotowane
mięso wyjmij z garnka i ostudź na tyle aby można go w dłoni trzymać. Wieprzowe rozdrobnij na małe kawałki, drobiowe obierz z kości i w dwóch lub
trzech porcjach podsmaż na patelni na
maśle klarowanym na ładny złoty kolor (zob. zdjęcie) pod koniec każdego smażenia dodając pokrojoną w kostkę i podzieloną na odpowiednią ilość patelni
bułkę aby ściągnęła smak i trochę tłuszczu z patelni.
Mięso zmiel w maszynce, dopraw
solą i
pieprzem, dodaj
jajka ale tylko tyle aby masa była plastyczna.Pozostało już tylko robienie krokietów. Robiłem je na 2 sposoby. Pierwszy to ułożenie 4-5 naleśników nachodzących na siebie, uformowanie wałka z farszu, ciasne zawinięcie całości w 1 wałek i odcinanie kolejnych krokietów. Drugi sposób to 1 naleśnik = 1 krokiet. Nakładam mały wałeczek farszu na naleśnik i podwijając boki zwijam w rulon.
Mąka, rozbełtane
jajka,
bułka tarta i głęboki tłuszcz do smażenia i krokiety gotowe.Jak widzicie nic skomplikowanego ale czasochłonnego ale warto bo nie ma pyszniejszych krokietów z barszczem czerwonym własnoręcznie przygotowanych. SMACZNEGO :)