Wykonanie
szczupak ok. 1,5 kg
włoszczyzna2
cebule3
jajka2 małe czerstwe
bułki200 ml
mleka do namoczenia2 łyżki
masłaliść laurowy ok. 3 szt,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
przyprawa do rybdodatkowo:
żelatyna spożywcza na 1 litr
wodySzczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę,myję
rybę, skórę ściągam z
ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek nie jest to łatwa czynność. Z
mięsa wybrać ości i kręgosłup.Z
włoszczyzny gotujemy
wywar, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz, głowę oraz kręgosłup
szczupaka.
Mięso szczupaka zmielić w maszynce, dodać
przyprawy,
jajka, namoczona
bułkę,
cebulkę podsmażoną na
oliwie.Czysty lniany ręcznik rozłożyć na
stole a na nim ułożyć skórę
ryby, nałożyć
mięso formując walec. Skóra
ryby nie musi się stykać na końcach. Ciasno zawinąć w ręcznik i gotować w wywarze przez 50 minut.Taki rulon najlepiej gotować w brytfannie.Zimną
rybę kroimy w plastry, dekorujemy i zalewamy galaretą.!