Wykonanie
Ze wszystkich dań obiadowych te z sosem w roli głównej są dla mnie tym, co można śmiało określić jako Obiad przez duże O lub inaczej obiad - obiad! Nie wiem dlaczego, ale tak jakoś mam i już. Poza tym lubi je tez moja córcia, a to bardzo wybredna osoba, więc często goszczą one na naszym
stole. I dobrze, bo większość z nich w miarę szybko można przygotować,a do tego są niezmierzonym polem do eksperymentowania...SKŁADNIKI600 g
karkówki wieprzowej1 średnia
cebula1
bułka1
jajko2 łyżki
masła klarownego2 łyżeczki
mąkimąka do obtaczania
woda3
listki laurowe4
ziela angielskie2
owoce jałowcasól,
pieprz do smaku
Cebulę kroimy w dowolne kawałki i podsmażany na
maśle - musicie uważać żeby nie zrobiła się brązowa na brzegach, bo w tym daniu jest to niepożądane.
Bułkę moczymy w kubku
wody, a następnie odciskamy.
Mięso kroimy w dowolne kawałki, po czym mielimy je razem z
cebulą i
bułką, dodajemy
jajko, łyżkę
wody (to pomysł zaczerpnięty od Gessler, ale sprawdza się - wszelkie mielone są wilgotniejsze, "puszystsze"),
sól,
pieprz i wyrabiamy do czasu aż
mięsna masa będzie z łatwością odchodziła od ręki. Formujemy z
mięsa gałki średniej wielkości, obtaczamy w
mące i obsmażamy na złoty kolor; przekładamy do garnka i zalewamy
wodą tak, żeby wszystkie pulpety były zakryte, dodajemy listki, ziele i
jałowiec. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Łyżeczkę
mąki rozprowadzamy w 1/2 szklanki
wody i dolewamy do gotującego się sosu, delikatnie mieszamy żeby nie uszkodzić klopsów. Doprawiamy
solą i
pieprzem, zagotowujemy.Polecam Wam ten sos z
kaszą gryczaną, chociaż tak na prawdę pasuje on do wszystkiego...