ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne pierogi z kapustą i pieczarkami

Tradycyjne pierogi z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pewnie każdy przynajmniej raz w życiu robił pierogi. Ja robię je prawie co roku, ale dopiero teraz udało mi się znaleźć idealny przepis. Ciasto jest lekkie, bardzo plastyczne, szybko się ugniata i co najważniejsze smakuje niesamowicie. Bardzo polecam :)
Składniki:
600 mąki
250ml gorącej wody
40g masła
2 jajka
1,5 kg kapusty kiszonej
500 pieczarek
2-3 cebule
3 ziela angielskie
3 owoce jałowca
2 listki laurowe
20g masła do smażenia
sól
pieprz
W pierwszej kolejności gotujemy kapustę (jeżeli jest bardzo kwaśna trzeba ja 2-3 razy zagotować i przelać, ale to już kwestia gustu ja wolę taka lekko kwaskową). Wrzucamy ziele, listek laurowy i owoc jałowca.
Cebulę i pieczarki obieramy, myjemy i szatkujemy.
Cebulę i pieczarki podsmażamy na 20g masła. Farsz przekładamy do kapusty i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli uznacie ze kapusta jest za sucha, dodajcie dodatkowe 20g masła lub oleju lnianego. Ja dodałam odrobinę więcej masła.
Masło rozpuszczamy w wrzątku i wlewamy do przesianej mąki. Wbijamy jajka. Doprawiamy szczyptą soli.
Ciasto dokładnie zagniatamy 6-7 minut.
Dalsze czynności są znane wszystkim :) pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Smacznego.
Wesołych Świąt życzę wszystkim 🎄
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2015/12/tradycyjne-pierogi-z-kapusta-i.html