Wykonanie
Kiedyś przeglądając jeden z zagranicznych blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna,
śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu, to jednak gwarantuję Wam, że jest to bardzo prosty przepis. Na pewno Wam się uda!:)SKŁADNIKI NA
BISZKOPT:4 całe
jajka120 g
mąki pszennej120 g drobnego
cukruszczypta
soliSKŁADNIKI NA MASĘ NA WZÓR:1
białko40 g
mąki pszennej30 g drobnego
cukru30 g
masłaczerwony barwnik spożywczy(odrobina)SKŁADNIKI NA KREM:400 ml
śmietany kremówki 36 %2 czubate łyżki
serka mascarpone8 czubatych łyżeczek
cukru pudru35 dag
truskawek (mogą być mrożone)WYKONANIE:WZÓR:Wszystkie składniki na masę wymieszaj dokładnie w małej miseczce.Przełóż do woreczka i odetnij róg.Pod pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór, jaki chcesz, aby widniał na roladzie i ostrożnie wyciśnij z woreczka masę na pergamin (możesz również wyciskać wzory bez żadnego szablonu).Teraz wsadź blachę na 15 minut do zamrażalnika, aby wzór zastygł.
BISZKOPT:Składniki na
biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej.Nagrzej piekarnik do 160 stopni C .Całe
jajka i
cukier ubij w misce mikserem na jasny i puszysty krem.Przesiej do masy
mąkę i dodaj szczyptę
soli. Delikatnie wymieszaj.Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na
biszkopt.
Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona.Piecz
biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę pozostaw w ścierce do ostygnięcia.KREM:Składniki na krem powinny być wcześniej schłodzone w lodówce.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej
cukier puder oraz 2 łyżki
serka mascarpone i dokładnie zmiksuj.
Truskawki pokrój w drobne kawałeczki i dodaj do ubitej
śmietany. Ostrożnie wymieszaj szpatułką.MONTAŻ:Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń ze ściereczki i posmaruj gotowym
kremem śmietankowo-
truskawkowym. Ponownie zroluj, uważając, by nic nie wyciekło na zewnątrz.Gotowa roladę schłodź w lodowce około 2-3 godziny. Smacznego!