Wykonanie
4 urodziny to nie byle jaka okazja, prawda? Tradycja jest taka, że moje siostrzenice mogą sobie zażyczyć tort, a ciocia stanie na głowie i go
zrobi. Był motylek, była biedronka, był różowy bez
mleka,
czekoladowy, a teraz miał być tort w kształcie
serca o smaku
truskawek. Na szczęście rok temu kupiłam foremkę, więc przynajmniej jeden kłopot z głowy. Trochę natrudziłam się z dekoracją i kremem, który mi się zwarzył. Na szczęście udało mi się go uratować.
Potem zabrakło mi kremu w połowie dekorowania i robiłam drugi. Ten przynajmniej już się nie zwarzył. Nie wyszło może idealnie, ale jest. Mój pierwszy tort dekorowany w ten sposób. Już wiem, że nie ostatni ;)A skąd nazwa "
Truskawkowe love"? Zapytałam Was na FB jak nazwać taki tort. Edytka pierwsza podała tę nazwę, a
potem kilka osób ją podchwyciło. Nie było wyjścia ;)
Składniki na
biszkopt (1
biszkopt):4
jajka (oddzielnie
białka i
żółtka)szczypta
soli100 g
cukru100 g
mąki pszennej tortowejWykonanie:Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy
masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Stopniowo dodajemy
cukier. Następnie dodajemy po 1
żółtku nadal ubijając. Na koniec wsypujemy przesianą
mąkę i mieszamy
łopatką. Masę przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Potrzebne nam będą 2 takie
biszkopty.Składniki na krem
truskawkowy:500 g
mascarpone400 g
śmietany kremówki4 łyżki
cukru waniliowego (domowego)100 g puree
truskawkowego*Wykonanie:Kremówką ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru waniliowego. W drugiej misce ubijamy robotem
mascarpone z puree
truskawkowym. Mieszamy obie masy i przez chwilę razem ubijamy.Składniki na krem
maślany do dekoracji:400 g
masła w temperaturze pokojowej400 - 500 g
cukru pudru6 łyżek puree z
truskawek*Wykonanie:
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo
cukier i nadal ucieramy. Na koniec dodajemy puree
truskawowe i dokładnie ucieramy. Jeżeli krem jest zbyt gęsty można dodać łyżkę
mleka lub puree, a jeżeli za gęsty więcej
cukru.Złożenie
tortu:Każdy
biszkopt przecinamy na dwa blaty i nasączamy. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy krem
truskawkowy, przykrywamy drugim
biszkoptem, nasączamy go. Na to znowu krem
truskawkowy, trzeci nasączony blat, krem i na wierzch ostatnio blat
biszkoptowy. Pozostały krem
truskawkowy rozsmarowujemy cienką warstwą na górze i bokach
tortu.Przygotowany krem
maślany do dekoracji przekładamy do worka w tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy tort począwszy od dołu.* puree
truskawkowe - W czerwcu zmiksowałam i zamroziłam
truskawki, a teraz je tylko rozmroziłam. Jeżeli nie masz zamrożonego puree, rozmróź całe
truskawki, odlej
wodę i zmiksuj.