ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe love - czyli tort truskawkowy

Truskawkowe love - czyli tort truskawkowy

nazwa

Wykonanie

4 urodziny to nie byle jaka okazja, prawda? Tradycja jest taka, że moje siostrzenice mogą sobie zażyczyć tort, a ciocia stanie na głowie i go zrobi. Był motylek, była biedronka, był różowy bez mleka, czekoladowy, a teraz miał być tort w kształcie serca o smaku truskawek. Na szczęście rok temu kupiłam foremkę, więc przynajmniej jeden kłopot z głowy. Trochę natrudziłam się z dekoracją i kremem, który mi się zwarzył. Na szczęście udało mi się go uratować. Potem zabrakło mi kremu w połowie dekorowania i robiłam drugi. Ten przynajmniej już się nie zwarzył. Nie wyszło może idealnie, ale jest. Mój pierwszy tort dekorowany w ten sposób. Już wiem, że nie ostatni ;)
A skąd nazwa "Truskawkowe love"? Zapytałam Was na FB jak nazwać taki tort. Edytka pierwsza podała tę nazwę, a potem kilka osób ją podchwyciło. Nie było wyjścia ;)
Składniki na biszkopt (1 biszkopt):
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
szczypta soli
100 g cukru
100 g mąki pszennej tortowej
Wykonanie:
Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku nadal ubijając. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy łopatką. Masę przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Potrzebne nam będą 2 takie biszkopty.
Składniki na krem truskawkowy:
500 g mascarpone
400 g śmietany kremówki
4 łyżki cukru waniliowego (domowego)
100 g puree truskawkowego*
Wykonanie:
Kremówką ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. W drugiej misce ubijamy robotem mascarpone z puree truskawkowym. Mieszamy obie masy i przez chwilę razem ubijamy.
Składniki na krem maślany do dekoracji:
400 g masła w temperaturze pokojowej
400 - 500 g cukru pudru
6 łyżek puree z truskawek*
Wykonanie:
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier i nadal ucieramy. Na koniec dodajemy puree truskawowe i dokładnie ucieramy. Jeżeli krem jest zbyt gęsty można dodać łyżkę mleka lub puree, a jeżeli za gęsty więcej cukru.
Złożenie tortu:
Każdy biszkopt przecinamy na dwa blaty i nasączamy. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy krem truskawkowy, przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go. Na to znowu krem truskawkowy, trzeci nasączony blat, krem i na wierzch ostatnio blat biszkoptowy. Pozostały krem truskawkowy rozsmarowujemy cienką warstwą na górze i bokach tortu.
Przygotowany krem maślany do dekoracji przekładamy do worka w tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy tort począwszy od dołu.
* puree truskawkowe - W czerwcu zmiksowałam i zamroziłam truskawki, a teraz je tylko rozmroziłam. Jeżeli nie masz zamrożonego puree, rozmróź całe truskawki, odlej wodę i zmiksuj.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/02/Truskawkowe-love-czyli-tort-truskawkowy.html