Wykonanie
Truskawki z
bitą śmietaną to doskonałe połączenie i wszyscy je znają. Postanowiłam więc zrobić coś bardziej skomplikowanego z tym połączeniem, i tak oto wyszła rolada biszkoptowa! Ale nie przestraszcie się, gdyż na prawdę robi się ją łatwo i dość szybko
Składniki:
Biszkopt4
jajka (oddzielnie
żółtka od
białek)4 czubate łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowegoMasa250 ml zimnej
śmietany kremówki250 g
serka mascarponecukier puder do smaku (dałam około 3 łyżki)
truskawki (około 250 g)Przygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać na 190 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Cały czas ubijając dodawać
cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca nadal ubijając na małych obrotach dodajemy
żółtka, następnie przesiewamy obie
mąki i
proszek do pieczenia. Konsystencja masy powinna być dość rzadka, jednak nie powinna za bardzo się rozlewać. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną papierem do pieczenia w taki sposób aby utworzył się dość cienki (max 1 cm grubości) prostokąt. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie
biszkopt wyjmujemy, odklejamy od papieru do pieczenia a następnie bardzo delikatnie rolujemy w kształt rolady, w takiej postaci zostawiamy do ostygnięcia.Krem: Kremówkę ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubić lekko
mascarpone z
cukrem pudrem (zawsze można później dosłodzić, więc najpierw lepiej dodać mniej). Następnie dodać do
mascarpone ubitą
śmietanę i wszystko jeszcze zmiksować (ale dosłownie kilka obrotów miksera na wolnych obrotach, tak aby tylko masa się połączyła! Nie ubijać za długo, żeby się nie zważyła!). Do masy dodać umyte i pokrojone w kostkę
truskawki. Ostudzony
biszkopt lekko rozwinąć, nałożyć do środka masę i delikatnie zawijać, aż powstanie rolada. Włożyć do lodówki na minimum dwie godziny, aby masa lekko stwardniała.