Wykonanie
Witam serdecznie po długiej przerwie :). Choć sezon
truskawkowy już dawno się rozpoczął, zdążyłam jeszcze przygotować ulubione ciasto
truskawowe moich dzieci:
biszkopt + masa śmietankowa + świeże
owoce. Tort, który na pewno sami robiliście wiele
razy ;-). Jest banalny, najprostszy, ale zawsze smakuje. Nie korzystam z
żelatyny, masę
śmietankową wykonuję z
bitej śmietany i
serka mascarpone - ma akuratną konsystencję i bez szwanku dla całości wytrzyma w lodówce do 3 dni. Kroi się idealnie i jest dość wilgotny. Zamiast
truskawek możecie wykorzystać każde
owoce lata:
czereśnie,
wiśnie,
maliny.. w zasadzie każde. Tort udaje się zawsze :-).Składniki na
biszkopt:6
jajekniepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki + 2 łyżki
mąki pszennej1/4 szklanki + 1 łyżka
mąki ziemniaczanejBiszkopt (ze zmienionymi proporcjami) z tego przepisu .
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką).Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.Do nasączenia
biszkoptu:1 szklanka
truskawek1,5 szklanki
wody3 łyżki
cukruZ podanych składników ugotować kompot
truskawowy:
truskawki odszypułkować, zalać zimną
wodą, wymieszać z
cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.Masa śmietankowa:400 ml
śmietany kremówki (36%)500 g
serka mascarpone (2 opakowania)5 pełnych łyżek
cukru pudru (lub więcej, do smaku)około 1 kg świeżych
truskawek, przekrojonych na pół
Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając
cukier puder. Dodać do niej
serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu mikserem, potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie zwarzyła. Najbezpieczniej zrobić to drewnianą łyżką.Wykonanie
tortu:Jeden z przygotowanych blatów
tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią równo pokrojone
truskawki. Na wierzch położyć kolejny blat
tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę
truskawek, przykryć ostatnim blatem
biszkoptu i naponczować resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą
śmietankową, boki dowolnie udekorować - u mnie są to
płatki migdałów i drobno posiekane
migdały. Ozdobić
truskawkami. Schłodzić.Smacznego :-).