ßßß Cookit - przepis na rolada z truskawkami…

rolada z truskawkami…

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki trwa w najlepsze
Są to bardzo uniwersalne owoce, dające szerokie możliwości
kochającym kuchenne eksperymenty…
Ja do nich z całą pewnością należę.
Moja dzisiejsza propozycja to rolada z truskawkami, z masą na bazie serka mascarpone.
Zaznaczam, że nie jest tak trudna do wykonania, jakby się wydawało.
Potrzebna jest odrobina wprawy i pyszne ciasto jest gotowe w pół godziny.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
kuchenną, lnianą ściereczkę
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
500 g śmietany kremówki 36 % (użyłam łowickiej)
250 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
szklanka gorącej wody
około 20 świeżych truskawek
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.
Dosypujemy cukier i dalej ubijamy.
Dodajemy kolejno żółtka, dalej ubijając.
Na koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem;
nie miksujemy, tylko delikatnie mieszamy.
Blachę o boku 28 – 34 cm wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy masę biszkoptową, wyrównujemy.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180ºC na termoobiegu.
Po upieczeniu, biszkopt wykładamy na wilgotną, lnianą ściereczkę, papierem do pieczenia do góry (wcześniej obsypujemy ściereczkę cukrem wanilinowym).
Odklejamy papier i biszkopt razem z lnianym ręcznikiem zwijamy w rulon.
Odstawiamy i przechodzimy do wykonania masy.
Galaretki zalewamy szklanką gorącej wody; dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno; pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodając po łyżce serka mascarpone.
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję dolewamy wystudzone galaretki i mieszamy do połączenia składników. Masa powinna być od razu gęsta.
Jeśli nie zgęstnieje, odstawiamy ją do lodówki i czekamy, aż będzie na tyle gęsta,
aby można było wyłożyć ją na biszkopt.
Odwijamy biszkopt. Wykładamy masę, pozostawiając około 3 cm zewnętrznego boku biszkoptu „suchego” (aby masa nie wypłynęła na zewnątrz po zwinięciu).
Na masę równomiernie wykładamy pokrojone truskawki i zwijamy w rulon, tak jak poprzednio (bez ściereczki).
Ozdabiamy pozostałą masą i truskawkami.
Odstawiamy do schłodzenia na przynajmniej dwie godziny.
Rolada wygląda bardzo efektownie i tak też smakuje.
Jest bardzo lekkim ciastem; idealnym deserem na upalne dni.
Polecam
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/06/22/rolada-z-truskawkami