Wykonanie
Biszkopt rzucany:(forma okrągła 22cm)5
jajek3/4 szkl.
cukru3/4 szkl.
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanejKrem:400ml
śmietany kremówkiszklanka
cukru pudru250g
mascarponełyżeczka niebieskiego barwnikaDodatki:
dżem truskawkowytruskawkiposypka cukrowa2 rurkiPrzygotowanie
biszkoptu:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.Pieczemy w temp.160st.C przez ok.30-40min.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Przygotowanie kremu:Kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywną masę.Wmieszać lub zmiksować na najmniejszym obrotach
mascarpone do masy.Wsypać barwnik i wymieszać.Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 części.Środkowe warstwy przełożyć
dżemem i kremem.W tym miejscu przekrawamy cały tort na pół, tworząc półkola, aby otrzymać skrzydełka motylka.Ustawiamy tak jak widać na zdjęciu-w kształt motyla.Teraz smarujemy boki i wierzch
tortu resztą kremu.Ozdabiamy
truskawkami i posypką
cukrową.Rurki wbijamy w tort, które imitują czułki motyla.