Wykonanie
Śniadanie, które tiramisu udaje. Wprawdzie zjadłabym takie prawdziwe - włoskie z kremowym
mascarpone,
biszkoptami..., ale kiedy nie mam takiej okazji to odtwarzam choć po części smaki w śniadaniu. Gotuję
kaszę jaglaną z
kawą i
gorzką czekoladą .
Serek naturalny łączę z
wanilią,
syropem oraz agarem . Przekładam do pucharka, wkładam do lodówki. Rano już tylko obficie posypuje
kakao, dodaje chrupiące
płatki migdałowe oraz lekko kwaskowate
maliny - nieco przełamujące
słodycz i w końcu...
mogę delektować się gotowym śniadaniem bliskim smaku klasycznego deseru. Wersja lekka,
śniadaniowa, ale równie smaczna.
jaglane tiramisu z
waniliowym serkiem podane z prażonymi
płatkami migdałowymi,
malinami oraz
kakaomillet tiramisu with vanilla cream cheese served with toasted almond flakes, raspberries and cocoa
Składniki:- 4 łyżki
kaszy jaglanej- łyżeczka
kakao-
gorzka czekolada (dowolna ilość)- łyżka
kawy rozpuszczalnej- łyżeczka
syropu klonowego (opcjonalnie)- szklanka
wodyserek:- 150 g
serka naturalnego- łyżka
syropu klonowego- ziarnka z 1/3
laski wanilii- 1/3 szklanki ciepłej
wody- ok. 2 łyżek agaru (można zastąpić
żelatyną)
Kaszę ugotować na wodzie, na koniec dodać pozostałe składniki, by dokładnie się połączyły i odstawić do ostygnięcia.
Serek naturalny połączyć z
wanilią oraz
syropem. Następnie rozpuścić agar w wodzie i dokładnie wymieszać z
serkiem.Masę przełożyć do miseczki/pucharka, przekładając na przemian raz
serek, raz
kaszę. Wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Zostałam nominowana do LB, podwójnie. Odpowiadam na pytania gotujebochce oraz vagabond, dziękuję.Pytania gotujebochce:1. Jak długo prowadzisz bloga? to już 628 wpis, także ponad rok i jakieś 263 dni, jeśli dobrze liczę :)2. Jakie jest Twoje ulubione danie? jeśli chodzi o śniadania to z pewnością owsianka, na obiad raczej nie mam ulubionego.3. Który program kulinarny jest Twoim zdaniem najlepszy? trudno powiedzieć, lubię oglądać zagraniczne pogramy (choć w tygodniu nie mam na to czasu) - w czołówce stawiam Rachel Khoo czy też Nigellę Lawson.4. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne? z internetu, przeglądając czasami nie tylko polskie blogi, oglądając programy właśnie i też sama tworzę nowe potrawy.5. Jaką najdziwniejszą potrawę jadłaś/eś w życiu? nie wydaje mi się, żeby było coś tak
dziwnego, bym mogła o tym napisać.6. Czy zdarzyło Ci się napisać o współpracę do jakiejś firmy? tak, współpracuję aktualnie z dwoma firmami.7. Często otrzymujesz propozycję współpracy? nie często.8. Która potrawa na www.gotujebochce.blogspot.com podoba ci się najbardziej? myślę, że jest wiele potraw godnych spróbowania i podziwu :)9. Czy korzystałaś/eś z jakiegoś przepisu na gotujebochce.blogspot.com? Jeśli tak to co to było? jeszcze nie.10. Co powoduje, że zostawiasz komentarze pod postami na innych blogach? danie, jego sposób wykonania, wygląd, podanie, oryginalność, coś co mnie zaskoczy, ale też czasami chcę podzielić się radą czy doświadczeniem.11. Twoja ulubiona restauracja to... jednej ulubionej nie mam, ale na pewno naleśnikarnie bardzo chętnie odwiedzam, choć nawet nie pamiętam kiedy ostatnio gdzieś poza domem
jadłam.Pytania vagabond:1. Z jaką sławną żyjąca osobą chciałabyś zjeść kolację? nigdy o tym nie myślałam, może byłaby to jakaś osoba związana z kulinariami - np. Rachel Khoo, która ostatnio coraz bardziej przyciąga moją uwagę.2. Z jaką sławną nieżyjącą już osobą chciałabyś zjeść kolację? nad tym pytaniem długo się nie zastanawiałam - myślę, że z Papieżem
Janem Pawłem II, zawsze marzyłam by się z nim zobaczyć.3. Zostaniesz wkrótce stracona, masz prawo poprosić o dowolną potrawę na ostatni posiłek - co by to było? boję się...nie wiem czy bym coś przełknęła, ale może jakiś dobry deser, coś słynnego, oryginalnego, czego jeszcze nigdy w życiu nie miałam okazji spróbować, a najlepiej zrobione przez mistrza kulinarnego :)4. Jakiego filmu byś nie obejrzała, gdybyś mogła podjąć tę decyzję jeszcze raz (widziałaś i żałujesz)? "Spadaj tato"5. Analogicznie z książką. nie mam takiej6. Jak wygląda(łaby) Twoja wymarzona kuchnia? mam wątpliwości nad stylem nowoczesnym, a stylem vintage czy też białą kuchnią z pastelowymi akcentami, kwiatami - pełną ciepła, przytulną i kolorową.7. Jaka jest Twoja największa kulinarna trauma z dzieciństwa? może to
dziwne dla niektórych, ale spaghetti...nie mam z nich miłych wspomnień.8. Jaką epokę w dziejach sztuki cenisz/lubisz/podziwiasz? to zależy, jeszcze nie do końca poznałam dokładnie wszystkie epoki, jeśli chodzi o sztukę i myślę, że nie wybrałabym jednej, nie mam jakieś ulubionej.9. Jaka jest najdziwniejsza rzecz, jaką ostatnio widziałaś? nie przypominam sobie10. Wolałabyś walczyć z jedną
kaczką wielkości konia czy z setką koni wielkości kaczek? jedną
kaczką wielkości konia...
dziwne pytanie.11. Dlaczego tych pytań jest jedenaście? tak wymyślił autor :)