Wykonanie
Deser jest absolutnie przepyszny! Autorką jest
Kasia, za której zgodą podaję przepis (w nawiasach moje zmiany).
Lista zakupów dla 4 osób:125 ml kremówki250 g
mascarpone125 ml
mleka2 x 100 ml wrzątku4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (dałam 2 czubate mielonej)3 łyżeczki
żelatyny1/2 szklanki
cukru pudru1
laska waniliisos
czekoladowy:50 g
gorzkiej czekolady (dałam
czekoladę 78%
kakao)100 ml kremówki
Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i dobrze wymieszać.
Kawę zaparzyć w 100 ml wrzątku. Dobrze odcedzić (w przypadku mojej mielonej).Do dużej miski wsypać
cukier puder, dodać kremówkę,
mascarpone,
mleko. Wszystko dobrze wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż nożem i wyjąć ziarna.Masę
serową przełożyć do garnka, dodać ziarenka
wanilii. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszać. Kiedy masa się zagotuje, zdjąć ją z ognia, dolać rozpuszczoną
żelatynę i
kawę. Wymieszać dokładnie.Przelać do małych foremek silikonowych (u mnie niestety do zwykłych kubeczków po
jogurcie) i odstawić do stężenia na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).Przed podaniem przygotować sos
czekoladowy. Do miski nad garnkiem z gotujacą się
wodą wrzucić połamaną
czekoladę i wlać kremówkę. Mieszać trzepaczką, aż powstanie gęsta, jednolita masa.Deser wysunąć z foremek na talerz i polać ciepłym sosem.
Kasiu dziękuję za wspaniały pomysł :)
Smacznego życzy
oliwek :)