ßßß
Lista zakupów dla 4 osób:125 ml kremówki250 g mascarpone125 ml mleka2 x 100 ml wrzątku4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dałam 2 czubate mielonej)3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 laska waniliisos czekoladowy:50 g gorzkiej czekolady (dałam czekoladę 78% kakao)100 ml kremówkiŻelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i dobrze wymieszać. Kawę zaparzyć w 100 ml wrzątku. Dobrze odcedzić (w przypadku mojej mielonej).Do dużej miski wsypać cukier puder, dodać kremówkę, mascarpone, mleko. Wszystko dobrze wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki.Laskę wanilii przekroić wzdłuż nożem i wyjąć ziarna.Masę serową przełożyć do garnka, dodać ziarenka wanilii. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszać. Kiedy masa się zagotuje, zdjąć ją z ognia, dolać rozpuszczoną żelatynę i kawę. Wymieszać dokładnie.Przelać do małych foremek silikonowych (u mnie niestety do zwykłych kubeczków po jogurcie) i odstawić do stężenia na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).Przed podaniem przygotować sos czekoladowy. Do miski nad garnkiem z gotujacą się wodą wrzucić połamaną czekoladę i wlać kremówkę. Mieszać trzepaczką, aż powstanie gęsta, jednolita masa.Deser wysunąć z foremek na talerz i polać ciepłym sosem.Kasiu dziękuję za wspaniały pomysł :)
Smacznego życzy oliwek :)