Wykonanie
Delikatny łakoć dla amatorów
czekoladowych przyjemności :)
spód:130 gramów
herbatników typu petitki240 gramów
kremu czekoladowego nutellapianka:125 gramów
mascarpone ( w temperaturze pokojowej)50 gramów
gorzkiej czekolady400 ml
śmietany kremówki 30%5 łyżek
cukru pudru1 kopiasta łyżka ciemnego
kakao1 i 1/3 łyżki
żelatyny1/3 szklanki wrzątkudekoracja:150 gramów
białej czekoladywiśnie kandyzowane
Herbatniki rozkruszamy na proszek, dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy
ciasteczkami, ugniatamy delikatnie, schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, schładzamy, lecz
czekolada ma być wciąż płynna.Dodajemy ją do do
serka mascarpone, ucieramy energicznie do połączenia składników.
Śmietankę spieniamy przez około 3 minuty, dodajemy
serek z
czekoladą,
kakao,
cukier puder, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników, następnie dodajemy
żelatynę zahartowaną dwiema łyżkami masy i miksujemy krótko.Piankę wykładamy na
ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy piankę, następnie na ciasto układamy wisienki.