Wykonanie
Wypiekanie na śniadanie, bardzo to lubię... uwielbiam! Szczególnie, gdy tym wypiekiem jest chlebek
bananowy . Wersji
smakowych jest mnóstwo, także nie pozostaje nic innego jak tylko... wypiekać! Oczywiście najlepszy jest klasyk. Ja dziś swój chlebek, a właściwie to dwa mini
chlebki zrobiłam z
mąki owsianej jak i jaglanej, z przewagą drugiej. Do środka dodałam mieloną
wanilię, chrupiące surowe
pistacje i
nerkowce oraz dużego, lepkiego
daktyla medjool . Na wierzch trafiły
malinki . Wypiek jest wegański . Mimo, iż
banan świetnie zastępuje tu
jajko to dla zdrowia dodałam jeszcze
siemię lniane . Wyszły lekkie i puszyste, naturalnie słodkie - naturalnie pyszne! :)
wegańskie
waniliowe jaglano-owsiane
chlebki bananowe z
daktylem medjool, surowymi
pistacjami,
orzechami nerkowca i
malinamivegan vanilla millet-oat mini
banana breads with medjool date, raw pistachios, cashewnuts and raspberries
Składniki:- 2 kopiaste łyżki
mąki owsianej- 3 kopiaste łyżki
mąki jaglanej- mielona
wanilia- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- łyżka
siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej
wody-
mleko sojowe (lub inne) do uzyskania konsystencji-
orzechy: surowe
pistacje,
nerkowce-
daktyl medjool (pokrojony w kosteczkę)-
malinyNa początek zalać gorącą
wodą siemię. Następnie połączyć ze
sobą suche składniki. Rozgnieść dokładnie
banana, dodać i wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolać trochę
mleka. Na koniec wrzucić
orzechy i
daktyle. Przełożyć do foremki/ek wyłożonej/ych papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć
malinki. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Mam wrażenie, że tak wiele się zmienia, a czas... ucieka pomiędzy palcami. Myśleć o tym co jest teraz, ale z świadomością o tym co nastąpi. 'Będzie się działo' i nie mam na myśli tylko matury. Twardy
orzech do zgryzienia, ale może tylko mi się wydaje. Wkrótce się dowiem, co dalej... Najważniejsze, że bliscy zawsze mnie wspierają :) Rodzina to skarb, który powinniśmy bardzo doceniać.Miłego wtorku!