Wykonanie
Omlet to czy placek? Może dwa w jednym? :) W każdym razie wegański . W połączeniu smaków jesieni -
mąka kasztanowa oraz zimy -
przyprawa do piernika . Lekki i puszysty - zaskakująco puchaty, oczywiście pewnie dzięki sodzie. Podany z słodkimi karmelizowanymi
mandarynkami - polecam! Do tego chrupiące ziarenka kakaowca oraz obłędny mus z
orzechów laskowych . Nie chciałam, żeby tak szybko zniknął! :D
wegański piernikowy,
kasztanowo-
ryżowy omlet/placek z karmelizowanymi
mandarynkami, ziarnem kakaowca oraz musem z
orzechów laskowychvegan gingerbread, chesnut and rice
flour omelette/pancake with caramelized mandarines, cocoa nibs and hazelnut mousseSkładniki:- 1/2 szklanki
mąki (kasztanowa i ryżowa 1:1)- łyżka mielonego
siemienia lnianego + 3 łyżki
wody- 1/2 szklanki
mleka sojowego (lub inne roślinne)- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- opcjonalnie: łyżeczka
ksylitolu lub innego
cukru- 1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika- mielona
wanilia-
olej kokosowy, do smażeniaWymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać 'jajko' z siemienia oraz
mleko. Smażyć jeden duży omlet na dobrze rozgrzanej patelni, pod przykryciem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~W sobotę tradycyjnie: placki, placuszki, omlety, naleśniki - podstawa :) Dziś akurat na śniadanie. Tak poza tym, myślę, że ten weekend minie bardzo przyjemnie. Szczególnie jutro. Czas na odpoczynek, bo kolejny tydzień zapowiada się na przedświąteczny " maraton maturalny".Pewnie dobrze wiecie, że pomaganie potrzebującym
daje mnóstwo radości! To uczucie nie do opisania. Uśmiech dzieci jest bezcenny, a we mnie już dawno nie było tyle szczęścia co wczoraj. Na prawdę warto :)Udanego weekendu!