Wykonanie
Piątkowy poranek z surową gryczaną . Wbrew pozorom bez dodatku letnich leśnych
jagód...
Ukryłam w niej niezwykle zdrowy składnik jakim są
jagody acai . Szczególnie znane jako dodatek do smoothie. Mam okazję spróbować choć trochę, bo niestety ceną nie zachęcają, aczkolwiek smakiem i właściwościami zdrowotnymi już tak.
Kaszę miksuję z dużym, bardzo słodkim
bananem, acai oraz wiórkami kokosowymi . Podaję wraz z
nerkowcami, suszoną białą
morwą oraz
jagodami goji .
Kiwi nie tylko dodało witamin, ale jest i świetnym kontrastem kolorystycznym :) Miałam ochotę by całość jeszcze delikatnie oprószyć naturalnym
kakao . Słodko, zdrowo, pysznie!
surowy krem gryczany
banan-acai-
kokos podany z
nerkowcami, suszoną białą
morwą oraz
jagodami goji i naturalnym
kakaoraw buckwheat
banana-acai-coconut porridge with cashews, dried white mulberries, goji berries and natural cocoa
Składniki:- 1/3 szklanki niepalonej
kaszy gryczanej (60g)- bardzo duży, dojrzały
banan- 4g
jagód acai (niecała łyżeczka)- łyżka wiórek
kokosowych- opcjonalnie: coś do posłodzenia np.
cukier kokosowyKaszę gryczaną namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano przepłukać i bardzo dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Aby nie odchodzić od świątecznych smaków - wegańskie pierniczki ! Chciałam dodać ten przepis, gdy będą już w pełni gotowe. Jednak, aby każdy z Was też mógł je wypróbować, częstuję się nim z
Wami już dziś, gdyż potrzebują tygodniowego leżakowania. Myślę, że jeszcze przed świętami ozdobię je
gorzką czekoladą i naturalnymi dodatkami. Wiem, że nie są najpiękniejsze, ale smakują na prawdę świetnie!
Będę robić je co roku :)
inspiracja: niezawodna Jadłonomia :)
Składniki:- 2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej- łyżka
kakao- 2 łyżki
syropu daktylowego- 2/3 szklanki
ksylitolu- 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżki
przyprawy do piernika (domowa lub dobrej jakości kupna - bez
mąki pszennej i
cukru!!!)- łyżka
oleju kokosowego (rozpuszczony)- łyżka mielonego
siemienia lnianego + 3 łyżki
wody- 1/3 szklanki
mleka roślinnego (letnie)-opcjonalnie: skórka z
pomarańczy (suszona)Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać
olej, siemię,
syrop oraz
mleko. Bardzo dokładnie zagniatać ciasto od 5 do 10 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkować. Wykrawać dowolnych kształtów pierniki, przełożyć je na papier do pieczenia i piec ok. 12-15 min. Należy uważać, by były tej samej grubości, aby zbyt szybko się nie spaliły a upiekły równomiernie. Wyciągnąć, ostudzić i przełożyć do puszki (można dodać
jabłko). Dowolnie ozdobić - ja lubię naturalnie -
gorzka czekolada, wiórki i
płatki kokosowe,
migdały,
orzechy, skórka
pomarańczy itp. Zajadać się nimi dopiero po tygodniu ;) Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Ostatni dzień. Trzy lekcje, wigilijka - prezenty, kolędy i teatr...
Potem dodatkowe zajęcia. Poza tym, tylko jeszcze jeden prezent muszę kupić i zostanie mi pakowanie, co akurat b ardzo lubię :) Dziś
wrócę wykończona, ale przecież wolne aż do siódmego... Te święta będą wyjątkowe! :)Miłego piątku!