ßßß Cookit - przepis na Krem gryczany i zdrowe pierniczki.

Krem gryczany i zdrowe pierniczki.

nazwa

Wykonanie

Piątkowy poranek z surową gryczaną . Wbrew pozorom bez dodatku letnich leśnych jagód... Ukryłam w niej niezwykle zdrowy składnik jakim są jagody acai . Szczególnie znane jako dodatek do smoothie. Mam okazję spróbować choć trochę, bo niestety ceną nie zachęcają, aczkolwiek smakiem i właściwościami zdrowotnymi już tak. Kaszę miksuję z dużym, bardzo słodkim bananem, acai oraz wiórkami kokosowymi . Podaję wraz z nerkowcami, suszoną białą morwą oraz jagodami goji . Kiwi nie tylko dodało witamin, ale jest i świetnym kontrastem kolorystycznym :) Miałam ochotę by całość jeszcze delikatnie oprószyć naturalnym kakao . Słodko, zdrowo, pysznie!
surowy krem gryczany banan-acai-kokos podany z nerkowcami, suszoną białą morwą oraz jagodami goji i naturalnym kakao
raw buckwheat banana-acai-coconut porridge with cashews, dried white mulberries, goji berries and natural cocoa
Składniki:
- 1/3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej (60g)
- bardzo duży, dojrzały banan
- 4g jagód acai (niecała łyżeczka)
- łyżka wiórek kokosowych
- opcjonalnie: coś do posłodzenia np. cukier kokosowy
Kaszę gryczaną namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano przepłukać i bardzo dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aby nie odchodzić od świątecznych smaków - wegańskie pierniczki ! Chciałam dodać ten przepis, gdy będą już w pełni gotowe. Jednak, aby każdy z Was też mógł je wypróbować, częstuję się nim z Wami już dziś, gdyż potrzebują tygodniowego leżakowania. Myślę, że jeszcze przed świętami ozdobię je gorzką czekoladą i naturalnymi dodatkami. Wiem, że nie są najpiękniejsze, ale smakują na prawdę świetnie! Będę robić je co roku :)
inspiracja: niezawodna Jadłonomia :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- łyżka kakao
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika (domowa lub dobrej jakości kupna - bez mąki pszennej i cukru!!!)
- łyżka oleju kokosowego (rozpuszczony)
- łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (letnie)
-opcjonalnie: skórka z pomarańczy (suszona)
Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać olej, siemię, syrop oraz mleko. Bardzo dokładnie zagniatać ciasto od 5 do 10 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkować. Wykrawać dowolnych kształtów pierniki, przełożyć je na papier do pieczenia i piec ok. 12-15 min. Należy uważać, by były tej samej grubości, aby zbyt szybko się nie spaliły a upiekły równomiernie. Wyciągnąć, ostudzić i przełożyć do puszki (można dodać jabłko). Dowolnie ozdobić - ja lubię naturalnie - gorzka czekolada, wiórki i płatki kokosowe, migdały, orzechy, skórka pomarańczy itp. Zajadać się nimi dopiero po tygodniu ;) Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ostatni dzień. Trzy lekcje, wigilijka - prezenty, kolędy i teatr... Potem dodatkowe zajęcia. Poza tym, tylko jeszcze jeden prezent muszę kupić i zostanie mi pakowanie, co akurat b ardzo lubię :) Dziś wrócę wykończona, ale przecież wolne aż do siódmego... Te święta będą wyjątkowe! :)
Miłego piątku!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/12/krem-gryczany-i-zdrowe-pierniczki.html