Wykonanie
Jeżeli macie w domu zapas
mąki kokosowej, czas zacząć kolejny rok od opróżnienia spiżarnianych półek. Dzięki temu powstanie nowy pomysł na pyszne śniadanie bezglutenowe i dla odmiany bez zbóż, a przede wszystkim smaczne i bardzo proste w wykonaniu.
Składniki1 szklanka
mąki kokosowej3
jaja1 szklanka
wody1 dojrzały
banan0,5 szklanki
mleka roślinnego (u mnie
kokosowe)4 łyżki nierafinowanego
cukru lub
ksylitolu¼ szklanki rozpuszczonego
masła klarowanego lub
oleju kokosowego2 łyżki karobu (można zastąpić
kakao)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym
PrzygotowanieSkładniki suche wymieszać w dużej misce.
Banana, rozpuszczony tłuszcz,
mleko i
wodę, zmiksować z
jajami na jednolita masę. Dodać do suchych składników i dobrze wymieszać. Ciasto nie jest zbyt rzadkie, raczej ma konsystencję lekko „piankową” i trzeba je nakładać do foremek łyżką. Wymieszane ciasto nałożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 25 minut. Babeczki powinny być zrumienione z wierzchu. Można udekorować powidłami i
płatkami kokosowymi lub migdałowymi.