ßßß Cookit - przepis na Muffiny z mąki kokosowej z bananem i karobem

Muffiny z mąki kokosowej z bananem i karobem

nazwa

Wykonanie

Jeżeli macie w domu zapas mąki kokosowej, czas zacząć kolejny rok od opróżnienia spiżarnianych półek. Dzięki temu powstanie nowy pomysł na pyszne śniadanie bezglutenowe i dla odmiany bez zbóż, a przede wszystkim smaczne i bardzo proste w wykonaniu.
Składniki
1 szklanka mąki kokosowej
3 jaja
1 szklanka wody
1 dojrzały banan
0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
4 łyżki nierafinowanego cukru lub ksylitolu
¼ szklanki rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego
2 łyżki karobu (można zastąpić kakao)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Przygotowanie
Składniki suche wymieszać w dużej misce. Banana, rozpuszczony tłuszcz, mleko i wodę, zmiksować z jajami na jednolita masę. Dodać do suchych składników i dobrze wymieszać. Ciasto nie jest zbyt rzadkie, raczej ma konsystencję lekko „piankową” i trzeba je nakładać do foremek łyżką. Wymieszane ciasto nałożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 25 minut. Babeczki powinny być zrumienione z wierzchu. Można udekorować powidłami i płatkami kokosowymi lub migdałowymi.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/01/muffiny-z-maki-kokosowej-z-bananem-i.html