Wykonanie
Smaczne pierniczki dla alergików: bez glutenu, bez
jajek,
nabiału i
mąki pszennej. Gotowe do spożycia od razu po upieczeniu.Obawiałam się, że dodatek tak dużej ilości
mąki gryczanej będzie bardzo mocno wyczuwalny, ale czuć naprawdę trochę - najwidoczniej
przyprawa do piernika zabija posmak gryki ;).2,5 szklanki
mąki gryczanej1 szklanka
mąki z
płatków owsianych bezglutenowych (lub innej
mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej)1/3 szklanki
mąki jaglanej1 łyżka
skrobi kukurydzianej1 łyżeczka
sody4-5 łyżek
przyprawy do piernika1/2 szklanki
cukru (można częściowo zamienić
stewią lub
ksylitolem)1/3 łyżeczki
soli2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego1/2 szklanki gorącej
wody1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki melasy (lub miodu/słodu jęczmiennego dla tolerujących gluten)Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.Łyżkę zmiksowanego siemienia zalać gorącą
wodą i dokładnie wymieszać (lub zamiast tego, dla osób nie uczulonych na
jajko, można dodać
jajko i trochę zimnej
wody).Po chwili dolać
olej i
miód, wymieszać.Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto (jeśli nie będzie się dobrze łączyć, dolać trochę
wody).Na macie silikonowej lub podsypanej
mąką owsianą stolnicy, rozwałkować kawałki ciasta na grubość 3-4 mm. Wykrawać pierniczki i układać na papierze do pieczenia.Piec w temperaturze 180'C przez około 11-15 minut (w zależności od grubości pierników).Źródło: puszka.pl, z małą modyfikacją.