ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe pierniczki gryczane

Bezglutenowe pierniczki gryczane

nazwa

Wykonanie

Smaczne pierniczki dla alergików: bez glutenu, bez jajek, nabiału i mąki pszennej. Gotowe do spożycia od razu po upieczeniu.
Obawiałam się, że dodatek tak dużej ilości mąki gryczanej będzie bardzo mocno wyczuwalny, ale czuć naprawdę trochę - najwidoczniej przyprawa do piernika zabija posmak gryki ;).
2,5 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki z płatków owsianych bezglutenowych (lub innej mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej)
1/3 szklanki mąki jaglanej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka sody
4-5 łyżek przyprawy do piernika
1/2 szklanki cukru (można częściowo zamienić stewią lub ksylitolem)
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki melasy (lub miodu/słodu jęczmiennego dla tolerujących gluten)
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
Łyżkę zmiksowanego siemienia zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać (lub zamiast tego, dla osób nie uczulonych na jajko, można dodać jajko i trochę zimnej wody).
Po chwili dolać olej i miód, wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto (jeśli nie będzie się dobrze łączyć, dolać trochę wody).
Na macie silikonowej lub podsypanej mąką owsianą stolnicy, rozwałkować kawałki ciasta na grubość 3-4 mm. Wykrawać pierniczki i układać na papierze do pieczenia.
Piec w temperaturze 180'C przez około 11-15 minut (w zależności od grubości pierników).
Źródło: puszka.pl, z małą modyfikacją.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/bezglutenowe-pierniczki-gryczane.html