ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczano - ryżowy (bez glutenu, mleka i jajek)

Chleb gryczano - ryżowy (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Chlebek bezglutenowy przygotowany z mąki z brązowego ryżu, mąki z niepalonej gryki, skrobi i mielonego siemienia lnianego. Wyszedł bardzo delikatny w smaku, a przy tym jest elastyczny i nie kruszy się.
Składniki:
mąka gryczana z niepalonej gryki 1 szklanka
mąka z brązowego ryżu 1 szklanka
tapioka lub skrobia kukurydziana 0,5 szklanki
siemię lniane mielone odtłuszczone 3 łyżki
cukier (najlepiej brązowy)2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
drożdże instant 7 g
olej (użyłam rzepakowy)1 łyżka
woda 2 szklanki
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (gryczaną lub ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem pół łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.
Piec około 45 minut bez termoobiegu. Po upiecze niu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/09/chleb-gryczano-ryzowy-bez-glutenu-mleka.html