ßßß Cookit - przepis na 806. słodkie, ziemniaczane placki na śniadanie.

806. słodkie, ziemniaczane placki na śniadanie.

nazwa

Wykonanie

Pomarańczowe placki, więc z ...dyni? Nie. Z marchwią? Też nie! A może z batatem ? Tak! Nie pierwszy raz robię placki z udziałem tego ziemniaka, ale też nie tak często trafia on w moje ręce, a teraz wolę się zajadać dynią. Zostało mi puree z wczorajszego obiadu, więc wykombinowałam dzisiejsze placuszki na śniadanie. Słodyczy dodaje nie tylko ziemniak, ale także mąka kasztanowa oraz kawałki świeżych daktyli, które w nich schowałam (teraz często będą w moich śniadaniach). Nie brakuje nutki cynamonu . Dodaję też ostatnie, świeże, polskie borówki . Obsypuje kawałkami gorzkiej czekolady, aromatyczną suszoną skórką pomarańczy oraz polewam tahini . Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach! :)
wegańskie kasztanowo-owsiane placuszki z batatem, świeżymi daktylami oraz cynamonem podane z skórką pomarańczy, gorzką czekoladą 99%, tahini oraz borówką amerykańską
vegan chesnut-oat pancakes with sweet potato, fresh dates and cinnamon served with orange peel, dark chocolate 99%, tahini and blueberries
Składniki:
- 1/2 szklanka mąki ( kasztanowa* i owsiana 1:1)
- puree z 1/2 batata
- szczypta proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej
- mleko migdałowe (lub inne)
- cynamon
- świeże daktyle (lub suszone)
- opcjonalnie: siemię lniane + 2-3 łyżki wody
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie pokroić w kosteczkę daktyle i wymieszać z mąkami. Dodać puree, siemię oraz mleko do uzyskania gęstej konsystencji. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
*można zastąpić inną mąką lub po prostu dodać więcej owsianej. Kasztanowa nie jest konieczna, choć nadaje tą przyjemną słodycz i posmak jesieni ;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Naleśnikowa sobota była, prawda? M iałam ochotę na słodką wersję, także było dużo owoców, a słodycz w 100% naturalna. Taki mały misz-masz jeśli chodzi o dodatki, bo trudno mi było wczoraj zdecydować co wybrać, jak połączyć smaki. Jednak wyszło bardzo smacznie :)
gryczane naleśniki (wegańskie z siemieniem lnianym) nadziane puree z batata oraz banana z cynamonem i słonecznikiem podane z malinami, borówkami oraz pestkami dyni
buckwheat crepes (vegan with flax seeds) stuffed with sweet potato and banana puree with cinnamon and sunflower seeds served with raspberries, blueberries and pumpkin seeds
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wczoraj odwiedziła mnie mała towarzyszka, który skutecznie 'pomagała' mi w czytaniu lektury i nauce. Wyszło tak, że piekłam ciacho z jabłkami, czytałam Kota w butach, "grałyśmy" na gitarze... :)
Przyjemnej niedzieli!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/09/806-sodkie-ziemniaczane-placki-na.html