Wykonanie
„Batatową”
serię na blogu zamykają placuszki… Można tak powiedzieć, ponieważ jestem pewna, że jeszcze nie jeden przepis z słodkim
ziemniakiem pojawi się na blogu, no cóż – po prostu je uwielbiam! Placki postanowiłam przygotować z
mąki ryżowej co sprawiło, że były mokre w środku, nieco przypominające strukturą brownie. Dodałam do nich puree z
batata, dużo
cynamonu oraz nieco
mąki kokosowej, która bardzo lubi się z takimi
smakami. Całość podałam wraz z prażonymi
płatkami migdałów. Taką wieżyczkę szczęścia warto zaserwować sobie w któryś poranek, a może na lunch/drugie śniadanie. Zostały uznane za bardzo profesjonalne co wywołało szeroki uśmiech na mojej twarzy
batatowe placuszki
ryżowe z prażonymi
płatkami migdałówsweet potato rice pancakes with toasted almond flakesSkładniki:1/2 szklanki
mąki ryżowejłyżka
mąki kokosowej2 łyżki puree z
batatówłyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
mleka migdałowegołyżka
siemienia lnianegoBatata ugotować lub upiec do miękkości, a następnie przerobić na puree – miksując lub po prostu rozgniatając widelcem. Odmierzyć dwie porządne łyżki potrzebne do przepisu (resztę można wykorzystać do innego dania np. obiadowych kotletów), dodać resztę składników i bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na suchej lub lekko natłuszczonej patelni z obu stron. Podawać z podprażonymi
płatkami migdałowymi. Warto polać jeszcze np.
syropem klonowym.
daktylowym lub… sosem
kakaowym (kakao+woda). Smacznego!In EnglishIngredients:1/2 cup of rice
flourtbs of coconut
flour2 tablespoons of sweet potato pureetsp of cinnamon1/2 tsp of baking powder1/2 tsp of baking
soda1/2 cup of almond milk (or other – oat/soya/coconut)tbs of flax seeds (doesn’t have to be ground)Cook or bake sweet potato until tender, and then process into puree – mixing or simply crushing with a fork. Meassure two tbs for pancakes and the rest you can use for the other dishes (for example, sweet potato burgers), add the remaining ingredients and mix thoroughly. Fry pancakes on a dry or lightly oiled (use coconut oil) pan.
Serve with toasted almond flakes. You can also top it with maple or date
syrup or…. cocoa sauce (just tbs of cocoa powder and 3-4 tablespoons of water/plant milk). Enjoy!Jutro Tłusty Czwartek … niestety nie mam dla Was przepisu na pączki, może kiedyś jeszcze się tutaj pojawi. Jednak macie mnóstwo pomysłów na innych wegańskich blogach, więc nie utrudniam Wam wyboru 😉 W każdym razie, w czwartek mam wolne, więc raczej sama wszystkich pączków bym nie zjadła, a tym którzy mogą zachwycać się pączkami z lokalnych wegańskich restauracji/bistro/kawiarni/piekarni życzę Smacznego, słodkiego i tłustego dnia! Przy okazji, podrzucam Wam pomysł na mojego zeszłorocznego „ pączka ” 😀Tutaj w Anglii zamiast Tłustego Czwartu obchodzi się Pancake Day, który w tym roku wypada 9 lutego ! Powyższy pomysł to idealna propozycja by usmażyć właśnie te placuszki w najbliższy wtorek. Po więcej przepisów na placki/omlety zapraszam TUTAJ .Udanego dnia!