Wykonanie
I znowu
ciastka :) Tym razem jesienne,
dyniowo-
migdałowe. Dla tych, którzy lubią pogryźć :) Przygotowałam ciasto w dwóch kolorach, jasne
migdałowo-owsiane oraz zielone
migdałowo-
dyniowe. Jedną warstwę położyłam na drugiej, wierzch przykryłam posiekanymi
migdałami i
pestkami dyni zmieszanymi z
miodem, zwinęłam całość w rulon, pokroiłam na plastry i upiekłam
ciastka. Gotowe! Nie są bardzo słodkie, ale poziom
słodyczy można zwiększyć, dodając do smaku nieco więcej
miodu, trochę pudru
ksylitolowego lub
stewię fluid. Poza odrobiną
mąki owsianej,
ciastka nie zawierają żadnych innych mąk. I są wegańskie :)Vegan, gluten free and sugar free crunchy autumn cookies with almonds, pumpkin seeds, oat meal and honey.
Składniki (na 30 sztuk)160 g
mąki migdałowej50 g
mąki dyniowej (zielonej, z pestek dyni)50 g
mąki owsianej bezglutenowej (użyłam zmielonych na
mąkę płatków owsianych bg)20 g zmielonego złocistego
siemienia lnianego60 g
migdałów, najlepiej bez skórek40 g pestek dyni6 łyżek
mleka roślinnego lub
wody3-6 łyżek płynnego
miodu1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaDo jednej miski wsyp połowę
mąki migdałowej i
mąkę dyniową, do drugiej resztę
mąki migdałowej oraz
mąkę dyniową. Do każdej miski dodaj po połowie zmielonego
siemienia lnianego i po 1/4 łyżeczki proszku, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj po 3 łyżki
mleka lub
wody oraz 1-2 łyżki
miodu. Ręką wyrób ciasto (będzie dość gęste, zwarte).Warstwę
migdałowo-
dyniową rozłóż na kawałku folii spożywczej, formują prostokąt o wymiarach mniej więcej 16×28 cm. Na drugim kawałku folii uformuj identyczny prostokąt z masy
migdałowo-owsianej, a następnie połóż ją na warstwie dyniowej. Przykryj ciasto folią i mocno dociśnij, najlepiej za pomocą wałka.
Migdały i
pestki dyni drobno posiekaj, dodaj
miód, wymieszaj. Rozłóż mieszankę na wierzchu ciasta.
Zwiń całość w długi rulon, mocno dociskając ciasto do nadzienia. Zawiń gotowy rulon w folię i mocno dociśnij, by pozbyć się pustych przestrzeni. Pokrój ciasto na grube plastry, popraw kształt (przy krojeniu dół
ciastka nieco się spłaszczy) i ułóż na pergaminie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 9-12 minut, w zależności od preferowanego stopnia przyrumienienia. Im mocniej będą spieczone, tym mniej widoczny będzie kolor zielonej warstwy, więc polecam 9-10 minut.