Wegańskie placki /pancakes/ kokosowo-ryżowe, podane z truskawką i cukrem pudremplacuszki będą bezglutenowe, jeśli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody (oczywiście mniejszej ilości)Przepis:własny/ 1 porcja /20 g mąki ryżowej10 g mąki kokosowej10 g mąki z tapioki/ziemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia50 ml mleczka kokosowego (z puszki)50 ml wody lub mleka roślinnegopłaska łyżka lnu mielonego (zmielonego siemienia lnianego)5 łyżek wrzątkuW kubeczku - mielony len dokładnie wymieszać z wodą, odstawić. W miseczce wymieszać mąki i proszek do pieczenia, wlać mleczko, wodę i wymieszany len ze wrzątkiem, wymieszać. Patelnie rozgrzać z niewielką ilością oleju, rozprowadzić go po całej powierzchni. Smażyć placuszki (ok. 2 minut z jednej strony na średnim ogniu) z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.smacznego.