Wykonanie
Piekę, gotuję, smażę. To odpręża,
mogę się zrelaksować, oderwać myśli od wszystkiego… Dziś rano do piekarnika wstawiłam
bananowy chlebek w wersji sezamowej, a tym samym bezglutenowej – z
mąki ryżowej . W środku kryją się lepkie, świeże
daktyle oraz waniliowa
biała czekolada . Zaś to co jest widoczne najbardziej to oczywiście
jagody, które towarzyszą mi już od paru dni. Chlebek był lekko wilgotny i zbity, ale przy tym puszysty. Całość polana tahini, po prostu rozpływało się w ustach
sezamowo-
ryżowy chlebek
bananowy z
jagodami,
daktylami i
waniliową białą czekoladą podany z tahini
sesame-rice
banana bread with blueberries, dates and vanilla white chocolate served with tahiniSkładniki:1/2 szklanki
mąki ryżowejłyżka
mąki sezamowejłyżka mielonego
siemienia lnianego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniadojrzały
banan2-3 łyżki świeżych
jagódłyżka
wody różanejok. 1/3-1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)kilka kostek (2-3) posiekanej waniliowej
białej czekolady (lub innej; wegańska!)wypestkowane i posiekane świeże
daktyle ok.3Wymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać rozgniecionego
banana,
czekoladą oraz
daktyle i wymieszać. Dolać
mleko do uzyskania gęstej konsystencji ciasta. Na koniec wmieszać
jagody. Przełożyć do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia. Wierzch posypać lekko
sezamem. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Lekko ostudzić i podawać. Smacznego!Jutrzejszego dnia bałam się od maja, jednak z wiarą, że będzie dobrze i wszystko się uda… Tymczasem, nawet nie myślę o wynikach, których jutro nie zobaczę jak wszyscy maturzyści. Nie mam siły i miejsca w głowie na rozmyślanie o tym jak mi poszło. Czekałam długo, jeden dzień nic nie zmieni. Jutra boję się jeszcze bardziej niż wcześniej, ale trzeba to przeżyć, a czas wyleczy rany…Miłego tygodnia!