Wykonanie
Naleśniki, jak pewnie można się domyślić i wiele
razy też to wspominałam, to moja "druga miłość", zaraz po owsiance :) Przygotowałam je dziś w wersji wegańskiej używając zamiast
jajka -
siemienia lnianego . Wyszły delikatne i elastyczne, a do tego bardzo smaczne. Nadziałam je słodkimi smażonymi
owocami w
waniliowym syropie klonowym -
bananem oraz
morelą . Podałam zaś z najlepszym
masłem z
nerkowców oraz suszoną białą
morwą . Niebo na talerzu! :)
wegańskie
cynamonowe owsiano-orkiszowe naleśniki nadziane smażonymi w
waniliowym*
syropie klonowym bananem oraz
morelami podane z
masłem z
nerkowców oraz suszoną białą
morwąvegan cinnamon oat-spelt crepes with fried
banana and apricots in vanilla* maple
syrup served with cashew butter and dried white mulberries*dodałam mieloną
wanilię*I added ground vanilla
Składniki:(3 naleśniki, śr.25cm + jeden malutki)- 1/2 szklanki
mąki (tu: owsiana i orkiszowa 1:1)- łyżka
siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej
wody-
cynamon- szczypta
proszku do pieczenia- 1/2 szklanki
mleka sojowego (lub inne roślinne)-
wodaSiemię lniane* zalać gorącą
wodą i odstawić do zgęstnienia. Następnie zmiksować je z
mlekiem.
Mleko wymieszać wraz z suchymi składnikami. Dolać
wody do uzyskania lejącej się, niezbyt gęstej konsystencji. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, lekko wysmarowanej
olejem (u mnie
kokosowy). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*jeśli posiadacie młynek do
kawy - zmielić je na
mąkę i od razu przejść do połączenia z
mąką i
mlekiem~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Dobrze jest się obudzić, zjeść przepyszne śniadanie,
mieć energię na cały dzień, motywację, siłę i chęci do życia :)Ludzie wierzą, że aby osiągnąć sukces trzeba wstawać rano. Otóż nie - trzeba wstawać w dobrym humorze. Marcel Achard