Wykonanie
Wegańskie karobowo - arachidowe naleśniki z
tofu ,
borówkami i
bananem /
masłem orzechowym i
brzoskwinią / tahini
kakaową i
morelą /
dyniowym tofu Podane z węgierkami i
jeżynamiPrzepis:- 30 g
mąki arachidowej- 30 g
mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa)- łyżka karobu- łyżka
siemienia lnianego + 2 łyżki wrzątku- 1/2 szkl
mleka sojowego-
wodaSiemię zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia. Następnie zblendować z
mąkami, karobem i
mlekiem sojowym. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste , należy dolać
wody .Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej i uprzednio natłuszczonej
olejem ( u mnie
kokosowym) patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!Nie wierzę , po prostu, nie wierzę, że te naleśniki mi wyszły . Od dziś wiem że produkty bez
jajka są nie tylko lepsze , ale i proste w przygotowanie . Trzeba po prostu tylko odwagi,by je zrobić.Zakupy w bio jak zwykle udane .Wczoraj udał mi się kupić
mąkę owsianą bezglutenową mojej ulubionej firmy,
morelowy budyń i małe
mleczko kokosowe.
Ale jestem również szczęśliwa , gdyż w tym sklepie na stałe zagoszczą
płatki owsiane bezglutenowe firmy Incol , bo do tej
pory tylko w Almie je kupowałam, a nie zawsze chce mi się jechać po nie do KatowicBabcia też wie jak mnie uszczęśliwić *.*
A po południu zapraszam na jeszcze jeden post. Osoby, które obserwują mój blog na FB za pewne wiedzą , czego będzie dotyczył ;)