Wykonanie
Wydawało mi się, że jedynym sposobem, by spożywać
mleko sojowe jest jego zakupienie w sklepie pod nazwą "
napój sojowy" za ponad 8 zł za 1 litr. Pamiętam moment, kiedy podejrzewałam uczulenie córki na
białko mleka krowiego i chwile przy
kasie w sklepie. Wtedy nie wiedziałam, że
mleko sojowe mogę przygotować sama, że jest to dość proste, wymaga mniej niż 1 godziny pracy, a kosztuje... 4,45 zł za 500 g soi, które przemienia się w magiczny sposób w ... 5-6 litrów
mleka :)Składniki:500 g soi - niemodyfikowanej genetycznie
wodaSposób przygotowania:
Soję wypłucz w zimnej wodzie, zalej 2 litrami zimnej
wody i pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie przepłucz - chodzi głównie o usunięcie łusek. Ziarna zalej 5 litrami zimnej
wody, zmiksuj za pomocą blendera. Wstaw garnek ze zmiksowaną
soją na gaz i zagotuj - polecam mały ogień i dość częste mieszanie (szorowanie dna nie należało do przyjemnych). Gotuj 1 minutę. Pozostaw do przestygnięcia, przecedź przez sito wymoszczone pieluchą tetrową lub gazą.Przechowuj w lodówce, spożyj w ciągu 2-3 dni.U mnie największą popularnością
mleko sojowe cieszy się w wersji budyniowej. Możesz spróbować tego przepisu
.