Wykonanie
Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa
żurawiny pomiędzy warstwą
sera i
maku oraz
sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta.
Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość
miodu i
cukru. Można skrócić przygotowania zastępując kruchy spód
ciasteczkowym. Zapraszam do przepisu!Składniki na kruchy spód:
300 g
mąki orkiszowj jasnej lub krupczatki200 g
masła50 g
cukru pudru1
jajkoSkładniki na masę
serową:600 g
sera 3x mielonego250 g
mascarpone3/4 szklanki
cukru lub
ksylitolu - 170 g2 łyżki
mączki ziemniaczanej lub 1
budyń waniliowy2
jajkaSkładniki na masę
makową:250g mielonego
maku25 g
masła80 g
miodu225 ml
mleka kokosowego100 g
rodzynków2 łyżki smażonej
skórki pomarańczowej2 łyżki mielonych
orzechów laskowych2 łyżki
Amaretto1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka pasty z
wanilii2
jajkadodatkowo:300-400 g
żurawiny3 łyżki
miodukawałek kory
cynamonucukier puder - do posypaniaWykonanie:składniki na kruchy spód zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3) uformować w 2 kule i schłodzić 30 minut w lodówcedno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć bok foremki i wysmarować
masłem. Schłodzone ciasto, większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Podziurkować widelcem i podpiec 15-20 minut w 180`C
żurawinę przebrać, dobrze wypłukać, zalać 1/3 szklanki
wody, dodać
miód, laskę
cynamonu i zagotować. Gotować około 20 minut. Odstawić do przestudzenia
mak zalać gorącym
mlekiem kokosowym, wymieszać rózgą i odstawić, by napęczniał.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie około 15 minut, następnie odsączyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Rozpuścić w maleńkim rondelku
masło. Namoczony
mak wymieszać z
masłem,
Amaretto,
przyprawami i
bakaliami.
Żółtka odzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać
żółtka. Masę jajeczną wmieszać delikatnie szpatułką z
makiemskładniki na sernik umieścić w misce i wymieszać mikserem. Mieszając wbić kolejno 2
jajka i mieszać na małych obrotach tylko do połączenia skladników na podpieczony spód wylać masę
serową. Na
ser wyłożyć warstwę
żurawiny, następnie masę
makowąpozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować
mlekiempiec w 180`C 45-60 minutpodawać z
sosem żurawinowym w temperaturze pokojowejuwagi: ciasto upiekłam w foremce 24x24 cm. Proponuję użyć jednak większej formy, ciasto zbytwysokie nie jest zbyt komfortowe do jedzenia. Ciasto przechowywać w chłodzie, np.na balkonie. Bezpośrednio przed podaniem ocieplić.
Żurawinę leśną gotowałam 20 minut. Jeśli użyjesz
żurawiny z plantacji potrzebujesz niecałych 10 minut. Koniecznie ją przykryj podczas gotowania, bo "strzela" i pryskaSMACZNEGO !