ßßß Cookit - przepis na Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu!
Składniki na spód:
300 g mąki pszennej krupczatki
200 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
wanilia
Składniki na masę makową:
280-300 g mielonego maku
50 g masła
100 g miodu
200 ml mleka
100 g rodzynków
cynamon
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy
3 białka
Wykonanie:
składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i odsączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon
białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową
tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę
piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki
podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/03/makowiec-na-kruchym-spodzie.html