Wykonanie
Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z
ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z
makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego
maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem
maku. Zapraszam do przepisu!Składniki na spód:
300 g
mąki pszennej krupczatki200 g
masła50 g
cukru pudru1
jajkowaniliaSkładniki na masę
makową:280-300 g mielonego
maku50 g
masła100 g
miodu200 ml
mleka100 g
rodzynkówcynamon2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki mielonych
orzechów laskowych2 łyżki
Amaretto lub
olejek migdałowy3
białkaWykonanie:składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
mleko,
masło,
miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym
mlekiem zalać
mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać
skórkę pomarańczową,
rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i odsączone), mielone
orzechy,
Amaretto i
cynamonbiałka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą
makowątortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować
masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę
makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkępiec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonkipodawać posypane
cukrem pudremSMACZNEGO !