Wykonanie
Składniki260 g
mąki150 g
masła, zimnego50 g
cukru pudru1
żółtko3/4 łyżki
śmietany200 g mielonego
makuok. 110 ml
mleka100 g
cukru1 łyżka
miodu40 g
rodzynek25 g
orzechów włoskich1 łyżeczka kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 do 3 krople
olejku migdałowego1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżki miękkiego
masła1
białkoDo wysmarowania formytrochę
masłaDo dekoracji
cukier puderWykonanieoddzielić
białko i
żółtkowymieszać
mąkę,
cukier puder i
masło, a po chwili dodać
żółtko i
śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki z ciasta zrobić kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na ok. 30 minut
mleko podgrzać i rozpuścić w nim
cukry i
miód, a następnie dodać
mak i pogotować 10 min, mieszając by
mak się nie przypalił. Możliwe, że ze będzie trzeba dolać trochę więcej niż 100 ml
mleka – to zależy od
maku. Natomiast nie zmienia to faktu, że masa makowa ma być dość gęsta i zwarta. Pamiętajmy, że dodamy do niej jeszcze
białko, które lekko ją rozrzedzidodać pozostałe składniki masy makowej, z wyjątkiem
białka i odstawić masę, aż do wystygnięciawziąć część ciasta, rozwałkować na grubość ok. 4 do 5 mm grubości i wyciąć z niego 12 niewielkich gwiazdek. Warto to zrobić na deseczce, następnie zdjąć nadmiar ciasta, a same gwiazdki bez ruszania ich, od razu umieścić z powrotem w lodówce do schłodzenia – wtedy nie stracą formy i łatwiej je układaćotwory w formie na muffinki wysmarować
masłem. Najłatwiej zrobić to za pomocą pędzelkacałe pozostałe ciasto podzielić na 12 części i wylepić nimi formę na muffinki, aż do wysokości krawędzi otworów. Ciasto powinno
mieć wszędzie taką samą grubość. Formę wylepioną
ciastem również umieścić w lodówce do schłodzenia – wystarczy na ok. 20 minut, ale można dłużej. Dobrze schłodzone ciasto (zarówno w foremkach, jak i gwiazdki) lepiej zachowa kształt podczas pieczenia
białko ubić na sztywno, dodać je do do chłodnej masy makowej i delikatnie wymieszaćkażdą babeczkę z ciasta napełniać masą
makową, aż do równomiernego rozdzielenia całej masy. Na wierzchu kłaść 1 gwiazdkębabeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec przez ok. 25 do 35 minut. Najlepiej piec do momentu, do którego pozwala zrumienienie rantu babeczek – nie chcemy go spalić, ale jednocześnie dobrze jest długo piec babeczki, by
mieć pewność, że spód jest dobrze wypieczony – powinien być co najmniej złoty i rumiany. Radzę przetrzymać je dłużej, niż niedopiec – kruche ciasto musi być dobrze wypieczonebabeczki przestudzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć na kratkę i zostawić do wystudzeniaprzed podaniem posypać
cukrem pudrem