ßßß Cookit - przepis na Ciasto porzeczkowy sad

Ciasto porzeczkowy sad

nazwa

Wykonanie

Jeżeli lubicie intensywny smak czarnej porzeczki, to właśnie to ciasto, będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha.
biszkopt
3 jajka
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 drobnego cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka soku porzeczkowego do zwilżenia biszkoptu
galaretka
3 galaretki porzeczkowe
ok. 2 szklanek dżemu porzeczkowego
masa kremowa
0 , 5 l. kremówki
5 łyżeczek żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, a następnie żółtka. Odstawić mikser i dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.
Galaretkę rozpuścić w 4 szklankach wrzątku, dodać dżem i pozostawić do lekkiego stężenia.
Biszkopt zwilżyć i wylać tężejącą galaretkę.
Zelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku.
Kremówkę ubić z cukrem i dodać lekko ciepłą żelatynę. Gdy będzie już zimna to kremówka zbyt szybko stężeje i trudno będzie ją rozsmarować. Tak więc wlać żelatynę, szybko ubić i rozprowadzić na cieście. posypać startą czekoladą.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2016/01/ciasto-porzeczkowy-sad.html