Wykonanie
Pracochłonne, ale efektowne ciasto, za którym wszyscy przepadają. Przygotowywane na specjalne okazje. Pyszności ;) .Ps. Miodownik powinien poleżeć w lodówce co najmniej jeden dzień. Jego zaletą jest to, że nawet po 5 dniach smakuje rewelacyjnie.Składniki na ciasto- 5 placków:· 800 g
mąki pszennej· 3/4 szklanki
cukru· 2
jajka· 3
żółtka· 250 g
masła· 4 łyżki
mleka· 150 g
miodu malinowego· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 1 łyżeczka
sody· 1 łyżka
cukru waniliowego· szczypta
soliKruszonka:· 100 g
masła· 4 łyżki
cukru· 3 łyżki
miodu malinowego· 300 g lekko posiekanych
orzechów włoskich na krem
waniliowo-grysikowy:· 1 l
mleka· szklanka
cukru· szklanka
kaszy manny· 2 łyżki
mleka w proszku· 2 łyżeczki pasty waniliowej· 300 g
masłaMasa
serowo-czekoladowa:· 500 g
mascarpone· 200 g
czekolady karmelowejPonadto:· puszka masy kajmakowej· ok. 500 g powideł
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy sypkie składniki-
cukier,
sodę, proszek,
sól,
cukier waniliowy. Mieszamy, robimy kopczyk, dodajemy zimne
masło. Dobrze siekamy. Ponownie robimy kopczyk i dołeczek, w który dodajemy
jajka i
żółtka,
mleko oraz
miód. Nożem zagarniamy składniki suche i łączymy je z mokrymi. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 5 równych części. Każdą wałkujemy na cienki placek wielkości foremki do pieczenia- foremki o wymiarach 25 cm na 36 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem. 4 placki pieczemy w formach natłuszczonych i obsypanych
mąką ok. 10 minut, termoobiego, temp. 180 stopni. Ostatnią foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dopiero na nie wykładamy rozwałkowane cienko ciasto. Na niego wykładamy polewę
orzechową. Przygotowujemy ją w następujący sposób: w rondelku topimy
masło, dodajemy
cukier i
miód. Do takiej masy dodajemy przesiekane
orzechy. Masę trzymamy chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotową przekładamy na przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 15 minut.Wszystkie placki studzimy. Placki możemy przygotować dzień wcześniej.Masa waniliowa:
Mleko,
masło,
cukier i
mleko w proszku zagotowujemy. Dodajemy
kaszę manną i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 2-3 minuty. Po ściągnięciu z ognia dodajemy pastę
waniliową.Masa
serowo-czekoladowa .
Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą
wodną. Rozpuszczoną
czekoladę dodajemy partiami do
serka, cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Odrobinę masy odkładamy do dekoracji
boków gotowego miodownika.Składanie:1. placek - warstwa powideł- połowa masy
waniliowo-grysikowej- 2. placek- masa
mascarpone- 3. placek- warstwa powideł- pozostała część masy grysikowej - 4. placek- masa kajmakowa- 5. placek z kruszonką
orzechową.Dekoracja:· 100 g
orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni·
czekoladowe paluszkiBoki smarujemy odrobiną odłożonej masy
mascarpone i dekorujemy ozdobnymi paluszkami czekoladowymi i posiekanymi
orzechami włoskimi.Smacznego!