Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 200g masy marcepanowej- 2
jajka- 2
żółtka- 65g
cukru- 70g
masła- 50ml
mleka- 55g mielonych
orzechów- 115g
mąki pszennej- szczypta
soli- 2 łyżki
jogurtu greckiego- 1/8 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/8 łyżeczki
sody- garść
płatków migdałowych*na krem- 660g
jogurtu greckiego (24h przed przygotowaniem wykładamy na sitko wyłożone gazą i zostawiamy na ten czas w lodówce)- 1 tabliczka
białej czekolady- 1 łyżka
miodu*dodatkowo- 2
gruszki- 1 op.
cukru waniliowegoSposób przygotowania:1.
Masło roztapiamy w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i
mlekiem, mieszamy by nie przypalić, studzimy.2.
Jajka,
żółtka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy ostudzoną masę marcepanową, miksujemy, następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą, mielonymi
migdałami,
solą, miksujemy na gładką masę, pod koniec dodając
jogurt. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papilotkami, posypujemy
płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach na złoty kolor, gotowe studzimy.3.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy z
cukrem, aby zmiękły,ale nie rozpadły się, studzimy. W babeczkach wydrążamy środek, wkładamy po łyżce gotowych
gruszek.4. Ok. 30 min. przed przygotowaniem kremu
jogurt wyciągamy z lodówki, po tym czasie mieszamy go z roztopioną w łaźni
wodnej czekoladą i
miodem (można na małych obrotach i tylko przez chwilę zmiksować mikserem). Gotowy krem przekładamy do szprycy, dekorujemy nim babeczki, na końcu ozdabiamy pozostałymi
gruszkami, wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki.Inspiracja:cioccolatogatto